Actuado Blog

Vse, kar morate vedeti o vhodnem marketingu in tehnoloških trendih.

Ali vaš CRM ustvarja dovolj vrednosti podjetju?

This post is also available in English

Vedenje potrošnikov se je v zadnjih letih močno spremenilo. Podjetja so morala pospešeno uvajati digitalne tehnologije, in ker se je vedno več stičnih točk z uporabnikom preselilo na splet, so se digitalizirali tudi odnosi s kupci. Podjetja se tako soočajo z izzivom, kako ponuditi dosledno uporabniško izkušnjo na najrazličnejših kanalih.

ABM – Account-based marketing v B2B podjetjih

This post is also available in English

Za account-based marketing ste verjetno že slišali, gre za strategijo, ki ni nova, v zadnjih letih pa je postala popularna (tudi) zaradi novih tehnologij in pristopov, ki jih ta omogoča. Pri Actuadu smo nedavno izvedli webinar, na katerem je Jasna Suhadolc podrobneje predstavila, kaj točno account-based marketing je, komu je namenjen in kako se ga lotiti.

Kako lahko s HubSpotom merimo uspešnost našega dela?

Čas branja: 10 minut

Vsaka ekipa, naj se ukvarja z (inbound) marketingom ali prodajo, ima določene cilje, ki jih želi oz. mora zasledovati. Koliko novih leadov oziroma kontaktov smo v zadnjem mesecu dobili v naš CRM? Koliko odstotkov prejemnikov je odprlo naš mail? Kakšni so odstotki konverzije, ko kontakti potujejo po prodajnem lijaku od leadov do strank? Koliko novih poslov (ang. deals) smo ustvarili v CRM-ju ali kolikšna je njihova skupna vrednost? Koliko poslov smo dobili in zaprli ali ...

INBOUND 2020: Drzni nasveti za email marketing v izrednih razmerah

HubSpotova konferenca INBOUND, ki se običajno vsako leto konec poletja odvija v Bostonu, je bila letos zaradi izrednih razmer prestavljena na tisoče zaslonov po vsem svetu. To je bila odlična priložnost, da se je končno udeležimo tudi tiste iz Actuado ekipe, ki se bojimo letenja (da, govorim o sebi), nič pa ni škodilo, da smo jo skupaj spremljale med griči in krožniki Goriških Brd.

Zakaj je video ključno orodje v marketingu in prodaji

This post is also available in English

Video vsebine so izjemno učinkovit način komuniciranja s kupci. Tega se danes zavedajo tudi mnoga B2B podjetja, ki video že uspešno vključujejo v svoje marketinške aktivnosti. Manj je takih, ki znajo video učinkovito uporabljati tudi v prodaji, prav tu pa se skriva velik potencial.

INBOUND 2020: HubSpot novosti, ki bodo vaše workflowe povzdignile na višjo raven

HubSpot vsako leto organizira eno največjih marketinških konferenc - INBOUND, ki se je v letu, zaznamovanem s pandemijo covid-19, iz Bostona v ZDA prestavila na splet. Najverjetneje se vsi strinjamo, da imajo dogodki v živo posebno energijo, ki je spletni dogodki ne morejo ponuditi. Kljub temu, pa smo v Actuadu, kot HubSpotov Platinum Solutions Partner veseli, da so se ustvarjalci konference INBOUND 2020 znašli in dogodek prestavili na splet. Tako smo se lahko konference udeležile vse članice ...

Uporaba videa na LinkedInu za večjo vključenost uporabnikov

This post is also available in English

Uporaba video vsebin je v zadnjih letih hitro naraščala, rasla pa bo tudi v prihodnje. V povprečju si ljudje na spletu ogledajo 16 ur videoposnetkov na teden – gre za 52-odstotno povečanje v zadnjih dveh letih, v času pandemije koronavirusa pa potrošniki videu posvečajo še več pozornosti.

Uporaba videa v svetu brez stikov

This post is also available in English

Priljubljenost videa že nekaj časa narašča, še dodatno pa jo je okrepila epidemija koronavirusa. Pri preživljanju časa doma ljudje več časa posvečajo medijem, video vsebine pa predstavljajo enega glavnih virov zabave. Kot najbolj priljubljena vrsta vsebin si video vsekakor zasluži več pozornosti tudi v B2B okolju.

Dobre prakse email marketinga za spletne trgovine

This post is also available in English

Eden največjih izzivov spletnega poslovanja je pomanjkanje osebnega stika s kupci. Premostite ga lahko s pomočjo email marketinga, njegovo bistvo je namreč prav graditev dolgotrajnih odnosov s kupci: email marketing (e-poštni marketing) je eden najučinkovitejših načinov za nagovarjanje person oziroma predstavnikov vaših idealnih kupcev s pravimi vsebinami ob pravem času.

Kaj so persone in kako jih ustvariti?

This post is also available inEnglish

Persone so eden od petih stebrov inbound ali vhodnega marketinga. Predstavljajo naše idealne kupce, ki jih oblikujemo na podlagi raziskav, internih analiz in izkušenj z obstoječimi kupci. So nekakšen povezovalni člen med vsebino, ki jo pripravljamo, in publiko, ki jo s to vsebino nagovarjamo.

Kaj je nakupna pot person in kako jo delimo?

This post is also available inEnglish

V procesu odločanja za nakup se vsak izmed nas odpravi na tako imenovano nakupno pot. Najprej ugotavljamo, kaj sploh želimo. Kako bi poimenovali težavo, s katero smo se srečali, ali izziv, pred katerim smo se znašli? Ko to ugotovimo, začnemo iskati možne rešitve, nekaj kar bi nam pomagalo uspešno rešiti težavo. Nazadnje pa iz nabora možnih rešitev (bodisi da gre za izdelke ali za storitve) izberemo tisto, ki se nam zdi najbolj primerna za nas.

Mislite, da pogovorni boti v B2B okolju ne delujejo? Premislite še enkrat!

This post is also available in English

Pri Actuadu nadaljujemo z mesečnimi webinarji, ki so se v času ukrepov omejevanja socialnih stikov izkazali za dragocen in nepogrešljiv način izobraževanja. Pred nekaj tedni smo imeli na virtualnem obisku gosta iz podjetja Drift, ki je ustvarilo vodilno platformo za pogovorni marketing. Seamusu McGrathu, ki je pri Driftu Senior Partner Sales Manager, nas je uspelo dokončno prepričati, da je pogovorni marketing danes eno ključnih orodij tudi za B2B podjetja ...

Podpora podjetjem v času epidemije koronavirusa

This post is also available in English

V času velike preizkušnje našega vsakdanjika smo. To velja tako za naša zasebna življenja kot tudi za podjetja in organizacije, ki se soočajo z enim največjih izzivov našega časa. Če imajo te negotove razmere pozitivno plat, je to gotovo krepitev skupnosti in medsebojne pomoči, kar bo marsikomu pomagalo prebroditi najtežje trenutke.

Postali smo prvi HubSpot Platinum Solutions Partner v Sloveniji

This post is also available in English

V Actuadu smo uradni partner HubSpota že peto leto. Z novim napredovanjem iz HubSpot Gold Certified Partner v HubSpot Platinum Solutions Partner pa smo pridobili dostop do še večjega nabora HubSpotovih orodij, znanja in podpore njihovih strokovnjakov.

Dobre prakse email marketinga

This post is also available in English

Čeprav so ji nekateri že desetletje nazaj odštevali dneve, e-pošta še zdaleč ni mrtva in tudi v 2020 ostaja eno ključnih marketinških orodij. V raziskavi 2020 B2B Marketing Mix Report je bil e-poštni marketing najpogosteje uporabljena marketinška taktika; uporablja jo kar 84 % vprašanih. Ker se v zadnjem času tudi mi pogosto srečujemo z vprašanji na temo učinkovitosti e-poštnih kampanj, smo prvi letošnji webinar posvetili email marketingu. Toplo vabljeni k ...

Zakaj je usklajenost med prodajo in marketingom ključnega pomena za rast podjetij

This post is also available in English

Neusklajenost prodaje in marketinga podjetja vsako leto stane skupno več kot trilijon dolarjev, nepovezanost the dveh oddelkov pa je glavni razlog za stagnacijo ali upad prihodkov.

O usklajenosti med prodajo in marketingom za rast podjetij smo govorili na našem oktobrskem webinarju. Direktorici Actuada Jasni Suhadolc se je pridružila Sinead Goggin, Senior Channel Account Manager pri HubSpotu, ki ima številne izkušnje s področja prodaje in marketinga. Na ...

Definiranje MQL in SQL: ključno za nagovarjanje kupcev skozi njihov celoten življenjski cikel

This blog post is also available in English

Pri poslu je, tako kot marsikje drugje, pomembno znati ujeti pravi trenutek: vedeti moramo, kdaj je pravi čas, da potencialno stranko nagovori prodajnik. To, da nam je obiskovalec spletne strani oddal podatke v zameno za premium vsebino, še ne pomeni, da je pripravljen za nakup. S prehitrim prodajnim nagovorom lahko uničimo prodajno priložnost, po drugi strani pa je ravno hitra odzivnost prodajnikov ključna, da posameznika pripeljemo do odločitve za ...

Kako optimizirati marketing in prodajo ter doseči hitrejšo rast s platformo HubSpot?

This blog post is also available in English

Kot smo omenili že v prejšnjem zapisu, je orodij, ki se danes uporabljajo v marketingu, ogromno (več kot 7.000). HubSpot je zgolj ena od platform, ki nam pomaga pri doseganju marketinških in prodajnih rezultatov. Kot edini HubSpot Platinum Solutions Partner v Sloveniji jo seveda radi uporabljamo zase in za naše naročnike, z njenimi brezplačnimi ali plačljivimi funkcijami pa se spogleduje vedno več slovenskih podjetij.

Primerjava Mailchimpovih in HubSpotovih brezplačnih funkcij

This blog post is also available in English

Po raziskavah Chiefmarchtecha je orodij, ki se danes uporabljajo v marketingu, okrog 7000, ena izmed večjih težav marketingašev pa leži v izbiri pravega orodja po ugodni ceni. Obstaja veliko brezplačnih orodij, s katerimi lahko učinkovito in optimizirano delujemo (Jasna Suhadolc jih je nekaj predstavila tudi na delavnici Društva za marketing Slovenije).

HubSpotov brezplačen CRM raste skupaj z vašim podjetjem

Sistem za upravljanje odnosov s strankami (CRM) je navadno investicija, ki si jo podjetja in start-upi v začetni fazi težko privoščijo, čeprav bi se že takrat morali odnosom s strankami posvetiti enako pazljivo kot kasneje in jim zagotoviti optimalno izkušnjo.

Kako lahko s pogovornimi boti (chatboti) pridobimo leade in skrajšamo prodajne cikle

This blog post is also available in English

Verjetno ste v zadnjem času na spletnih mestih, ki jih obiskujete, ali pogovornih aplikacijah, ki jih uporabljate, že opazili pogovorne bote oziroma chatbote, ki vam skozi kratek niz vprašanj postrežejo z relevantnimi informacijami ali pomagajo pri določenih enostavnih opravilih. Uporabniki jih vidijo kot koristno in velikokrat zabavno družbo, marketing in prodaja pa z njihovo pomočjo izjemno učinkovito segmentirata potencialne in obstoječe kupce, ...

Postali smo prvi Drift Certified Partner v regiji

V agenciji Actuado (prej Virtua PR) smo letos pridobili že drugo partnersko povezavo, ki pomembno vpliva na delo z naročniki. Po tem, ko smo od lanskega leta sodelovali z ameriškim podjetjem Drift, in na njihovi platformi implementirali pogovorne bote za naročnike, smo v maju postali ena izmed 29 agencij z vsega sveta, ki se ponaša z nazivom Drift Certified Partner. To nam daje dostop do izobraževanj in podpore Driftove ekipe svetovalcev, kar pomeni še boljši pogovorni marketing za obstoječe in ...

Inbound marketing ne deluje v vakuumu, povezati ga moramo z inbound prodajo

Novo ime in preznamčenje iz Virtue PR v Actuado nista edini novosti naše marketinške agencije, saj smo med drugim pričeli tudi z izvajanjem webinarjev (oz. spletnih seminarjev), s katerimi delimo znanje vhodnega marketinga in prodaje.  

Virtua PR je postala Actuado – prvi HubSpot GOLD Certified Agency Partner v Sloveniji

Po 18 letih se je agencija Virtua PR preimenovala v Actuado. Sprememba pa ni le v nazivu in celostni grafični podobi, ampak z imenom komuniciramo tudi vsebinske spremembe zadnjih nekaj let.

Novo poročilo o internetnih trendih Mary Meeker

Ameriška analitičarka  Mary Meeker je pred nekaj dnevi objavila težko pričakovano letno poročilo o internetnih trendih. V njem med drugim ugotavlja, da imajo oglaševalci težave z merjenjem ROI na družbenih omrežjih, ta pa hkrati predstavljajo priložnost za izboljšavo podpore kupcem.

Pripravite učinkovite vsebine za celotno nakupno pot

Nakupna pot je najpomembnejše izhodišče za pripravo strategije vhodnega marketinga. Gre za proces, skozi katerega gredo osebe, ki želijo z nakupom izdelkov ali storitev rešiti svojo željo ali potrebo. Če na vsakem koraku nakupne poti ponudite vsebine, ki ustrezajo njihovim trenutnim potrebam po informacijah, boste vzpostavili večje zaupanje in trdnejši dolgoročen odnos, ki bo sčasoma vodil tudi do nakupa. Kaj so relevantne vsebine, pa boste izvedeli le, če dobro poznate svoje kupce in njihove ...

Spoznajte navade najstnikov v digitalnem svetu

Google je pred kratkim objavil rezultate svoje raziskave o navadah, pričakovanjih in okusih najstnikov v digitalnem svetu. Osredotočili so se na demografsko skupino od 13 do 17 let (rojeni po letu 2000). Gre za ameriške najstnike, a gotovo lahko nekaj njihovih značilnosti preslikamo tudi na njihove sovrstnike po razvitem svetu.

Sodelovanje z vplivneži in spletnimi mediji v pr kampanji

Vaše podjetje predstavlja nov izdelek (lahko tudi dogodek, storitev, pobudo, karkoli, s čimer se želite predstaviti javnosti), s katerim bi radi dosegli čim širši krog potencialnih kupcev oziroma uporabnikov. Poleg lastnih komunikacijskih kanalov, ki ste jih vzpostavili na svoji spletni strani in družbenih medijih (npr. Facebook stran, LinkedIn poslovna stran, Twitter profil), vam do širše javnosti lahko pomaga tudi sodelovanje z relevantnimi spletnimi portali in vplivnimi uporabniki družbenih ...

Postali smo HubSpot Silver Certified Agency Partner

Prejšnji teden smo se v Virtui PR zelo razveselili HubSpotovega obvestila, da smo pridobili še srebrni status in tako postali edina slovenska agencija z nazivom Silver Certified Agency Partner. Ta je HubSpotovim partnerskim agencijam dodeljen glede na promet, zadovoljstvo naročnikov ter aktivnosti, ki jih izvajajo agencija in njeni naročniki. Obenem vsak dodeljen status dokazuje tudi izkušenost in uspeh pri izvajanju kampanj vhodnega (inbound) marketinga.

Šest smernic za pripravo kakovostnih vsebin

Vsebinski marketing je dolgoročna zavezanost, ne enkratna kampanja. Zavedati se morate, da boste morali redni pripravi vsebin posvečati dovolj časa in sredstev, ki bodo potrebna za kakovostne vsebine.

Študija primera: kampanja pridobivanja novih kontaktov na spletu

Vhodni marketing je, kot smo že večkrat poudarili, filozofija, s katero je treba v podjetju živeti, in ne enkratna marketinška akcija, ki bi jo izvedli v enem mesecu in pričakovali vidne rezultate. Obstajajo pa tudi v okviru vhodnega marketinga taktike, ki prinesejo rezultate v krajšem času. Take so kampanje generiranja novih kontaktov oz. prodajnih priložnosti (leadov) - s pomembno opombo, da vam dolgoročno ne pomagajo, če sicer ne izvajate ostalih aktivnosti vhodnega marketinga, kot je ...

Kompetence s 5 področij, ki bi jih v letu 2016 moral imeti vsak marketingaš

Marketingaši v podjetjih, tako slovenskih kot tujih, mi večkrat rečejo, da težko sledijo tehnološkim in drugim spremembam, saj so pogosto preobremenjeni z obstoječim delom, proračuni za izobraževanje pa ne omogočajo obiska vrhunskih konferenc. Zato v današnjem zapisu na blogu pišem o kompetencah s petih področij, ki bi jih po mojem mnenju moral imeti vsak marketingaš. Če se ukvarjaš z digitalnim marketingom, verjetno ne boš izvedel(a) nič novega, bom pa vesela komentarja in dodatnih predlogov. ...

Kako doseči potrošnike v dobi blokiranja spletnih oglasov

Spadate med tiste, ki ne marajo spletnih oglasov, in to tako zelo, da ste zato namestili aplikacije za blokiranje oglasov? Niste edini, nekaj sto milijonov uporabnikov ima na brskalnikih nameščene tovrstne aplikacije. Med njimi so precejšnje razlike glede na to, iz katere države ali generacije so (milenjci so, denimo, dosti manj naklonjeni spletnim oglasom, blokira jih skoraj polovica) in kateri brskalnik uporabljajo, skupno vsem pa je, da je rast izjemna. Da bi v takih okoliščinah marketingaši ...

Ali veste, kje in kakšne vsebine želijo vaši kupci?

Ne bom napisala, da ima danes že vsako podjetje blog na svoji spletni strani, ker to vsaj za Slovenijo (pa tudi za tujino, če smo iskreni) ne drži. Še veliko jih je, ki se niti malo ne ukvarjajo z vsebinami za svoje potencialne in obstoječe stranke, ki se ne poglabljajo v to, kaj njihove stranke res zanima in ki nimajo dolgoročne inbound strategije, ki bi jim prek vsebinsko poglobljene spletne strani in objavljenih vsebin prinašala nove leade. Še vedno se zanašajo zgolj na klasične marketinške ...

Kje ste dobili moj e-naslov? Na LinkedInu?

V moj e-nabiralnik dobim ogromno pošte; poleg tiste, povezane s projekti, tudi od organizacij, v katerih sem aktivna, ter newslettrov, na katere sem se naročila. Potem so tu še sporočila, na katere se nisem naročila, ki večinoma pridejo na info naslov, ki je objavljen v bazah podjetij, ter na tistega, ki je objavljen na spletnem mestu. Nekateri pa pridejo nepovabljeni tudi na moj osebni e-naslov.

Ko bo mehurček vsebinskega marketinga počil, vztrajajte

Vsebinski marketing je v Sloveniji vroča roba. Vse več nas piše, snema, govori, oblikuje ..., kar prinese marsikaj, med drugim tudi nasičenost z vsebinami, pri nekaterih ustvarjalcih tudi slabše vsebine in posledično slabše rezultate. In če pri nas tega še ni opaziti v tolikšni meri, se v tujini, za katero za nekaj let zaostajamo, to že dogaja. Vsebinski marketing postopoma pada z višine, na kateri kraljuje zadnja leta. O čem govorim? Tako kot mnoge nove tehnologije in izumi tudi vsebinski ...

IABC World Conference: Inbound marketing ustvari 3x več prodajnih priložnosti

Prejšnji teden sem se vrnila s konference IABC World Conference, na kateri se je v New Orleansu zbralo 1100 udeležencev. IABC (International Association of Business Communicators) je združenje, ki ima 11.000 članov po vsem svetu. Z nekaj prekinitve sem članica že 16 let, letos pa sem prvič tudi predavala. Mednarodni komunikatorski javnosti sem predstavila bistvene lastnosti vhodnega (inbound) marketinga, s katerim se v zadnjem času poglobljeno ukvarjam, in jim pomagala videti, kako ga lahko ...

Kako vam lahko agencija pomaga pri vsebinskem marketingu?

Verjetno ste že ugotovili, da vsebinski marketing, če se želite z njim resno ukvarjati, zahteva precej časa in različnih veščin. V idealnem primeru bi imeli v podjetju ekipo sodelavcev, ki se posvečajo samo vsebinskemu marketingu, vendar pa je v praksi redko tako. Morda imate ekipo sodelavcev v marketingu, ki sicer dobro opravljajo svoje delo, vendar jim manjka znanj in izkušenj, specifičnih za vsebinski marketing (in tudi časa?). Ali pa celo sami vodite vse marketinške aktivnosti.

Kako hitro pa vi odreagirate, ko gre za skrb za stranke?

Vir: Kohl's, uradna stran na Facebooku

Če na spletu preživite vsaj pol toliko časa kot jaz, potem ste ta vikend težko zgrešili viralni video Američanke, ki se prav po otroško razveseli maske Chewbacce iz Vojne zvezd. Video je objavila na svojem profilu na Facebooku v četrtek pozno zvečer, do danes pa je nabral že več kot 131 milijonov ogledov in več kot 3 milijone delitev, objavilo pa ga je tudi veliko branih spletnih strani.

Personalizacija je več kot »Pozdravljeni, [IME]«

Zadnjič smo se v družbi pogovarjali o najljubših učiteljih iz srednje šole. Vsi imamo podobno izkušnjo – učitelji so poznali naša imena in mi njihova, ampak ene smo razumeli, jim zaupali in še danes bi jih vprašali za nasvet. Drugi so bili pa samo imena.

So Mercatorjeve naslovnice dnevnih časopisov vsebinski marketing?

Mladina si je privoščila šalo, ker petkova izdaja ne bo imela Mercatorjeve naslovnice

Vir: Facebook stran Mladine (z dovoljenjem)

Tokratni zapis pišem na poti iz Splita v Zagreb, kjer bom danes ponovila včerajšnje predavanje o digitalnem vsebinskem marketingu za fakulteto Doba. Včeraj sem v Splitu govorila, kaj je vsebinski marketing, danes pa bi rada zapisala, kaj ni.

Kako napisati dober besedilni oglas za Google Adwords?

Da so oglasi koristni tudi pri vhodnem marketingu, je pisala že Jerneja v zapisu Inbound in oglaševanje? Zakaj pa ne. Vsekakor vam bodo pomagali - sploh na začetku, ko vas uporabniki še ne poznajo, da dobra vsebina, v katero ste veliko vložili, pride do njih. Če je vaša oglaševalska strategija dobro zastavljena in usklajena z vsebinsko strategijo, bosta skupaj delovali bolje.

Če delaš s srcem, se zgodbe pišejo same

Morda ste spremljali zgodbo, ki jo je skoraj 3 mesece pisal Val 202 s svojim sodelovanjem v spopadu evropskih radijskih postaj pod taktirko italijanskega RAI 2. Gre za prijateljske boje med radijskimi postajami, v katerih zmaga tisti, ki mu v času enourne oddaje, v kateri DJ-ja tekmujočih radijskih postaj vrtita glasbo po svojem izboru, uspe zbrati največ glasov – tvitov z zanje določenim hashtagom.

Inbound in oglaševanje? Zakaj pa ne.

Pred nekaj meseci sem opazila Hubspotove oglase na LinkedInu, ko so veselo meta-oglaševali, kako so ravno z oglaševanjem na LinkedInu dosegli 400 % več potencialnih strank v okviru njihove ciljne publike. Er, inbound, celo Hubspot, in oglaševanje?

»Koliko stane upravljanje Facebook strani?«

To vprašanje dobim kar pogosto. Ali njegovo različico glede uredništva družbenih omrežij. Težava je, ker ne morem izstreliti odgovora. Najbližje je: odvisno. 

Merite učinkovitost vsebinskega marketinga

Zelo verjetno vsebinski marketing že izvajate. Gotovo imate vsaj spletno mesto, mogoče stran na Facebooku in račune na drugih družbenih omrežjih ter na njih redno objavljate. Z veseljem gledate, kako narašča obisk na spletnem mestu, število vaših sledilcev na družbenih medijih, ne veste pa zares, ali vse, kar počnete, sploh pomaga poslovanju vašega podjetja oziroma koliko in katere vaše aktivnosti so učinkovite.

Kaj morate vedeti o platformi za objavljanje Facebook Instant Articles?

Facebook je eno od največjih omrežij za objavljanje vsebin, ki ga dnevno obišče milijarda od 1,6 milijarde vseh uporabnikov. Nekateri od njih tam preživijo dobršen del svojega delovnega in prostega časa - še najraje pa kje na poti na svojih mobilnih napravah. 

In ker Facebooka uporabniki že dolgo nimajo le za kratek čas, pač pa iščejo informacije, moramo objavljati koristne vsebine, kajti tam so potencialni bralci, ki jim te vsebine utegnejo koristiti. A kako izstopati med neskončnimi ...

Predvajanje v živo: Periscope!

Kaj imajo skupnega YouTube Live, Facebook Live, Meerkat in Periscope? So aplikacije oziroma funkcionalnosti za predvajanje pretočnih (streaming) videov v živo. To je v zadnjem letu doživelo ogromen razmah. Skorajda težko verjamemo, da se je aplikacija Meerkat predstavila šele pred letom dni na konferenci SXSW, le nekaj tednov kasneje pa ji je sledila še aplikacija Periscope. Ta je v lasti Twitterja in je zaradi bistveno večje uporabniške baze v nadaljnjih mesecih po številu uporabnikov močno ...

Izkoristite vire vsebin iz podjetja

Če pogledamo po digitalnih kanalih slovenskih podjetij, lahko opazimo precej razlik. Medtem ko nekatera še vedno ponujajo le malo več od statične predstavitve najpomembnejših informacij o podjetju in ponudbe na spletu, druga - drznila si bom reči, čeprav posplošujem -, predvsem manjša zagonska podjetja, zelo dobro izkoriščajo medij za objavljanje vsebin, s katerimi pridobivajo simpatije bralcev, jih ustvarijo v svoje stranke in tkejo vezi z njimi.

Kje je vaših 110 %?

Pred nekaj leti sem se udeležila dogodka CEED Slovenia, na katerem je bil eden izmed gostujočih govorcev tudi podjetnik in investitor Jeff Hoffman. Med drugim je povedal anekdoto o športniku, ki vsak večer pred spanjem naredi 201 skleco. Nikoli se ne ustavi pri 200. Zgodi se, da se mu jih res ne ljubi narediti 200 in še tisto 1 za povrh, a vedno jih. Ko ga je Jeff vprašal, zakaj ravno 201, je odgovoril, da zato, ker se želi vedno zavedati, da v vse da 110 %.

Kakšna vsebina ustvarja zavzete stranke?

Kakšne so zavzete stranke? To so tiste, ki imajo do vas tak odnos, da z vami brez težav ali celo rade komunicirajo, vas sprašujejo za informacije, delijo vaše vsebine, se spomnijo na vas, ko jih zanima kaj glede področja, na katerem delujete; skratka, dojemajo vas kot nekoga, na kogar se lahko obrnejo, tako kot se obrnejo na prijatelje ali sorodnike.

Kaj lahko z Instagramom naredite za prepoznavnost vaše blagovne znamke?

Instagram je med najbolj priljubljenimi družbenimi mediji, posebej v segmentu najstnikov in mladine , kjer prehiteva celo Facebook in Twitter. V Sloveniji naj bi imel okoli 75.000 uporabnikov, zato je vsekakor vreden pozornosti, ko načrtujete svojo komunikacijsko strategijo.

Pripravite e-obvestila, ki se jih bodo uporabniki razveselili!

Ne boste verjeli, a naročena sem na nekaj e-obvestil, ki se jih razveselim, ko jih najdem v svojem e-nabiralniku in jih tudi pozorno preberem. Njihovi skupni značilnosti sta ravno pravšnji interval pošiljanja ter zanimiva, koristna, pa tudi zabavna vsebina.

Sodelovanje z uporabniki družbenih medijev

Ljudje vedno več časa namenjamo družbenim oziroma spletnim medijem, kjer med drugim najdemo informacije o blagovnih znamkah, ki nam pomagajo pri odločanju za nakup. Zato vedno večkrat vključujemo v komuniciranje tudi vplivne uporabnike družbenih medijev in producente digitalnih vsebin, ki so pomembni za širjenje sporočil o izdelkih oziroma storitvah.

Kako sodelovati v Facebook skupini oziroma jo uspešno voditi

Pred nekaj leti sem iz opazovanja podobnih akcij, že obstoječih bralskih spletnih skupnosti in svoje prepolne omare s knjigami prišla na idejo za skupnost, katere člani bi podarjali knjige neznancem in tako širili ljubezen do branja in kakovostne literature. Na Twitterju smo ji dali ime, jaz pa sem na komunikacijski platformi, ki jo uporablja večina Slovencev odprla skupino. Tako so nastale Knjigobežnice na Facebooku.

Objavljajmo zgodbe!

V enem od prejšnjih zapisov smo omenili, da so odzivi na družbenih omrežjih odličen vir vsebine. In prav lahko se vam zgodi, da imate pozitivnih odzivov in omemb veliko. Kaj storimo z njimi in kako jih učinkovito uporabimo?

Vloga družbenih medijev v vhodnem marketingu

V spletu vsebin in komunikacijskih kanalov, ki se jih poslužujemo v vhodnem marketingu, imajo družbeni mediji zelo pomembno oziroma kar nepogrešljivo vlogo:

Lektorirajmo svoje besedilo!

Objavili bomo zapis na blogu, novičko na spletu ali pa svojim naslovnikom poslali e-novice, a nimamo lektorja. Ker smo med pisanjem besedilo že nekajkrat prebrali, točno vemo, katera beseda bo sledila prejšnji. Naši možgani delujejo in nam na ta način lajšajo delo. A na žalost je to v primeru popravljanja lastnega besedila predvsem nadležna motnja. Najhuje je, da sicer briljanten um ne prepozna zamenjanih črk in ne vidi, če kje kakšna črka manjka. Lektura lastnega besedila je zato garaško delo!

Kje in kako najdemo vsebino za objave?

V podjetjih, ki se primarno ne ukvarjajo s pisanjem in z vsebinami, pogosto težavo predstavlja vprašanje: »Kaj naj objavljamo?«

INBOUND ni le konferenca, je filozofija

Začetek šolskega leta je letos sovpadal še z enim začetkom zame: prvič sem se udeležila konference INBOUND v Bostonu, ki jo vsako leto organizira podjetje Hubspot, znano po istoimenski platformi za t.i. inbound (vhodni) marketing in prodajo. Zbralo se je kar 14.000 udeležencev iz 70 držav.

Dobro izkoristite družbene medije pri organizaciji dogodka

Danes se bomo podali v podjetje, ki organizira enodnevni seminar z zanimivimi predavatelji, med katerimi je tudi svetovno znan gost iz tujine. Dogodek ni strogo prodajne narave, je pa njegov namen večja prepoznavnost blagovne znamke, predvsem med populacijo, ki jo zanima znanost in tehnologija. Nanj so vabljeni poslovni partnerji, nekaj vstopnic je na voljo za širšo javnost, radi pa bi pridobili tudi čim večjo odmevnost dogodka v klasičnih in družbenih medijih. Da bi v slednjih lažje načrtovali ...

Spoznajte svoje ključne stranke

Večkrat smo že poudarili, da morate zelo dobro vedeti, kdo so uporabniki vaše storitve ali izdelka in se znati z njimi pogovarjati. Verjemite nam, da skupina ljudi, ki je največkrat odgovor na to vprašanje, ne obstaja. To je “vsi, od mladih do starih”. Ljudje se razlikujemo že po letih, spolu, statusu, izobrazbi in kraju bivanja kaj šele po zanimanjih, poklicih, navadah in željah. Zato ob pripravi strategij komuniciranja veliko pozornosti namenimo ravno temu delu, saj je od njega odvisno vse ...

Pisanje za splet: oblikovanje besedila

V prejšnji objavi smo vas pripravili na pisanje, v tem zapisu pa kar zavihajmo rokave in se lotimo besedila.

Pisanje za splet: priprava na pisanje

Priprava vsebin za splet je ena naših dejavnosti, s katero se zelo radi ukvarjamo, pridobljeno znanje in izkušnje pa velikokrat posredujemo tudi slušateljem na delavnicah in predavanjih.

Kakšne lastnosti ima dober urednik profilov v družbenih medijih?

Pogosto slišimo, da podjetja za nastop na družbenih medijih najamejo študente, ker so pač mladi in se spoznajo na “te socialne medije”, delo zaupajo faci s Facebooka, ker ima veliko prijateljev in vsak dan objavi tri dobre štose, ali pa kar tajnici, ki zasebno sicer ne uporablja družbenih medijev, ima pa čas v odmoru med pisanjem dopisov in urejanjem računovodstva. Takšna podjetja potem suvereno trdijo, da od družbenih medijev ni nikakršnega učinka, ker so poskusili, pa nimajo nič lajkov, ali ...

5 nasvetov za pripravo zanimive objave na Facebooku

Tudi mi smo za trenutek podlegli trendu točkastih nasvetov. S pripravo zanimive objave seveda mislimo tako, ki bo ljudi spodbudila k akciji z lajkanjem, širjenjem in komentiranjem.

O nagradnih igrah na družbenih medijih

Naj že na začetku omenim, da je članek pred vami mnenje, ki ga je bilo praktično nemogoče podkrepiti z dejstvi, kljub temu, da sem si vzela precej časa za brskanje po spletu, da bi našla s številkami podprto korelacijo med prepoznavnostjo blagovne znamke in nagradnimi igrami. Seveda vse oglaševalske agencije in upravitelji znamk v sporočilih za javnost in opisih projektov trdijo, da so z njimi dosegli fantastične uspehe, nikjer pa nisem našla niti enega pričevanja o neuspelih poskusih, čeprav ...

So aktivnosti B2B vsebinskega marketinga učinkovite?

Content Marketing Institute je septembra opravil raziskavo, katere rezultati so pokazali, da kar 55 % B2B (business-to-business) oglaševalcev ni povsem prepričanih, ali so njihove aktivnosti na področju vsebinskega marketinga učinkovite ali ne. Jih je pa 30 % zagotovilo, da so bili na tem področju uspešni. Kaj torej loči tiste, ki aktivnosti izvajajo uspešno in tiste, ki o tem niso povsem prepričani?

Najuspešnejše vsebinske oglaševalce od ostalih ločijo:

Najprimernejši čas za objave na družbenih medijih

Eno najpogostejših vprašanj, na katera odgovarjamo v pogovorih z naročniki in znanci, je kdaj je najboljši čas za objave na družbenih medijih in pošiljanje e-obvestil. Zvečer? Zjutraj? V času kosila? Kdaj imajo ljude največ časa za branje objav in klikanje nanje.

Podcasti tudi pri nas postajajo vedno bolj priljubljeni

Podcasti oziroma poddaje, kot jih je v slovenščino prevedel Jonas Žnidaršič, so digitalne zvočne ali video oddaje, ki jih preko spleta lahko prenesemo na računalnike ali mobilne naprave. Nanje se lahko naročimo preko RSS protokola, kar pomeni, da nas naprave avtomatično obvestijo, ko so na voljo nove oddaje. Za iskanje, nalaganje in poslušanje poddaj je na voljo veliko različnih aplikacij, najbolj znana med njimi je Applov iTunes, med ljubitelji pa je dobro uveljavljen tudi Pocket Casts, ki je ...

Kakšna je razlika med vhodnim in vsebinskim marketingom?

Oba sta razmeroma sveža trenda na področju oglaševanja in sta pravzaprav neločljivo povezana.

Inbound marketing

Inbound oziroma vhodni marketing z blogi, nastopi na družbenih medijih, podcasti, video vsebinami, e-knjigami, e-sporočili, optimizacijo za iskalnike in podobnimi komunikacijskimi aktivnostmi, ki se naslanjajo na kakovostne vsebine, pritegne pozornost kupcev še preden se odločajo za nakup ali na katerikoli stopnji prodajnega procesa. Pri tem se razlikuje od outbound oziroma izhodnega marketinga, ki s TV in radijskimi oglasi, letaki, telemarketingom in tradicionalnimi oblikami oglaševanja kupuje ...

Kako ljudi obvestiti o vaši prisotnosti na družbenih medijih

Uredili ste si Facebook stran blagovne znamke, odprli Twitter profil in naredili LinkedIn stran podjetja. Določili ste uredniško ekipo, pripravili vsebine, ki bodo uporabnikom najbolje predstavile vaše izdelke in objavili prve statuse. Ampak, kako ljudem sporočiti, da sploh obstajate na družbenih medijih?

Vsaka dejavnost je lahko zanimiva, če jo predstavimo na zanimiv način

Poznate Facebook strani, na katerih vsak petek piše “Petek je! Kaj boste počeli med vikendom?”, ob vsakem sončnem žarku “Sonček je!”, ob vsaki kaplji dežja hitro objavijo fotografijo skodelice čaja s pripisom “Dež pada, skočite pod odejo!”, vmes pa po tekočem traku objavljajo slike sončnih zahodov s citati. No, to so strani, za katere uredniki niso premislili, kaj in nakakšen način bi sploh radi sporočili svetu. Takšne stran sicer lahko pridobivajo precej lajkov strani in objav, a njihova ...

Ciljne javnosti in ključna sporočila

Vzpostavili ste komunikacijske kanale nadružbenih medijih, določili ste si poslovne in komunikacijske cilje, zdaj pa veselo na delo! Počasi! Že veste, s kom želite komunicirati, kaj jim želite sporočiti in kako boste vse te ljudi pripravili do tega, da vam prisluhnejo v množici informacij, ki se dnevno vali skozi njihove Facebook in Twitter profile?

Kaj nas mora pravzaprav zanimati pri merjenju učinkovitosti komuniciranja v družbenih medijih

Vsako podjetje bi moralo slej ali prej zanimati, ali se aktivnosti na družbenih medijih obrestujejo ter v kolikšni meri vanje vlagati trud in denar. Podatki o odzivu uporabnikov nam povedo tudi, ali smo na pravi poti, ali objavljamo kakovostne vsebine in kje imamo še manevrski prostor za širitev našega polja komuniciranja.