Uporaba videa v svetu brez stikov

 

This post is also available in English

Priljubljenost videa že nekaj časa narašča, še dodatno pa jo je okrepila epidemija koronavirusa. Pri preživljanju časa doma ljudje več časa posvečajo medijem, video vsebine pa predstavljajo enega glavnih virov zabave. Kot najbolj priljubljena vrsta vsebin si video vsekakor zasluži več pozornosti tudi v B2B okolju.

Pred nekaj meseci smo pri Actuadu smo izvedli webinar o uporabi video vsebin v marketingu, prodaji in podpori kupcem. Naš gost je bil Yaniv Siegel, Strategic Partner Manager pri Vidyardu, eni najboljših platform za strateško uporabo interaktivnega in personaliziranega videa. Vabljeni k ogledu videoposnetka (v angleškem jeziku), za vse, ki raje berete, pa smo pripravili tudi krajši povzetek.

Zakaj bi morala B2B podjetja uporabljati več video vsebin?

Video vsebine so predstavljale več kot polovico spletnega prometa že leta 2013, prevladovale pa bodo tudi v prihodnosti, leta 2022 naj bi namreč predstavljale kar 82 % vseh spletnih vsebin. Zakaj se torej B2B podjetja ne prilagodijo vedenju potrošnikov in v svoje strategije vključijo več videa? Yaniv Siegel je naštel najpogostejše izgovore, s katerimi se srečuje:

  • »video produkcija je predraga,«
  • »ustvarjanje videov vzame preveč časa,«
  • »v podjetju nimamo pravih ljudi, ki bi se s tem ukvarjali.«

S sodobnimi video platformami, kot je Vidyard, je ustvarjanje, nalaganje in deljenje video posnetkov postalo veliko cenejše in dostopnejše. Enostavna orodja za snemanje video posnetkov omogočajo nov in bolj oseben način komunikacije s kupci vsem zaposlenim, ne le marketinški ekipi.

Primer videa, v katerem je Yaniv Siegel prejemnike našega novičnika povabil na webinar:

 

Yaniv Siegel je udeležencem webinarja predstavil šest načinov uporabe videa za zaposlene, ki se pri delu srečujejo s kupci:

  • personalizirano video komuniciranje s kupci,
  • pridobivanje novih kupcev s pomočjo videa,
  • personalizirana video prodaja
  • uporaba videa na družbenih omrežjih,
  • webinarji in spletni dogodki,
  • interno komuniciranje.

Video v nakupni poti

Vsi, ki poznate inbound metodologijo, ste najbrž že slišali za HubSpotov model vztrajnika (ang. Flywheel). V njem je lepo prikazano, da je odgovornost za privabljanje, angažiranje in navduševanje kupcev porazdeljena med oddelkom za marketing, prodajo in podporo kupcem. S pomočjo videa lahko učinkovito nagovorite kupce v vseh fazah nakupne poti.

flywheel-inbound-metodologija-SLO
1. faza: Privabi. V prvi fazi nakupne poti privabljamo tujce na našo spletno mesto in jih poskušamo pretvoriti v leade. B2B podjetja v svojih marketinških aktivnostih večinoma že uporabljajo video (85 % marketingašev v B2B pravi, da v svoje digitalne strategije vključujejo tudi video vsebine). V tej fazi uporabljamo predvsem vsebine, ki so namenjene izobraževanju, zabavi in večanju prepoznavnosti tržne znamke: webinarje, spletne dogodke, videe na družbenih omrežjih, razlagalne videe (explainer videos) itd.

2. faza: Angažiraj. V naslednji fazi nakupne poti želimo leade pretvoriti v kupce in z njimi zgraditi trdne odnose. Video vsebine prodajnikom pomagajo ustvariti pristno povezavo s (potencialnimi) kupci. Med aplikacijami in orodji, ki jih lahko integrirate z Vidyardom, so tudi orodja za pošiljanje e-pošte (Outlook, Gmail, MailChimp, HubSpot itd.), kar prodajnikom omogoča pošiljanje emailov s personaliziranimi videi pred, med in po nakupu.

3. faza: Navduši. V zadnji fazi nakupne poti se skriva največ potenciala za pospeševanje rasti podjetja; nič ni boljšega od zadovoljne stranke, ki vaše podjetje z veseljem priporoči prijateljem in znancem. Kupce lahko navdušite z video pozdravom ob začetku sodelovanja, video posnetki, v katerih razložite postopek uporabe vašega izdelka ali storitve, odgovarjate na pogosto zastavljena vprašanja, predstavite najboljše prakse, skratka z vsebinami, ki kupcem pomagajo prepoznati koristi, ki jih imajo od sodelovanja z vami.

Yaniv Siegel je pokazal primer, kako lahko s personaliziranimi videi ustvarimo učinkovito prodajno e-sporočilo:

Video za učinkovito interno komuniciranje

Video vam pomaga tudi pri internem komuniciranju. Delo na daljavo je v času pandemije postalo nekaj nujnega in vsakdanjega, sodelovanje pri projektih pa je zaradi fizične odsotnosti zaposlenih postalo bolj zapleteno. Vidyardovo orodje za interno komuniciranje podjetjem omogoča učinkovito video komuniciranje med zaposlenimi. Pošiljanje kratkih video sporočil in posnetkov zaslonov namreč prihrani čas, ki bi ga sicer porabili za dolga e-sporočila in nepotrebne video klice.

Nič več izgovorov 😊

S platformami, kot je Vidyard, je ustvarjanje in deljenje video vsebin postalo enostavnejše, hitrejše in cenovno ugodnejše, najpogostejši izgovori torej ne veljajo več. Za prvi preizkus pred kamero boste morda res potrebovali nekaj poguma, a prisežemo, da gre z vsakim posnetkom lažje. Če pa še vedno ne veste, kako bi začeli, rezervirajte sestanek z nami, z veseljem vam bomo pomagali.

Iza Križaj

Iza je zaključila študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede, magistrirala na eni izmed najboljših univerz za študij medijskih komunikacij, Univerzi v Amsterdamu, poučevala angleščino, prevajala, lektorirala in urejala različna besedila, zdaj pa se ukvarja predvsem z ustvarjanjem vsebin. Pri inbound marketingu najbolj ceni nevsiljiv pristop do potrošnikovih potreb in želja. Je nočna ptica, ki verjame, da se njeno najboljše delo zgodi po polnoči.