Kompetence s 5 področij, ki bi jih v letu 2016 moral imeti vsak marketingaš

 

Marketingaši v podjetjih, tako slovenskih kot tujih, mi večkrat rečejo, da težko sledijo tehnološkim in drugim spremembam, saj so pogosto preobremenjeni z obstoječim delom, proračuni za izobraževanje pa ne omogočajo obiska vrhunskih konferenc. Zato v današnjem zapisu na blogu pišem o kompetencah s petih področij, ki bi jih po mojem mnenju moral imeti vsak marketingaš. Če se ukvarjaš z digitalnim marketingom, verjetno ne boš izvedel(a) nič novega, bom pa vesela komentarja in dodatnih predlogov. Jasno je, da je pomembnih področij sicer več kot pet.

 

1) Analiza podatkov

Google Analytics, Facebook Insights, Twitter Analytics, LinkedIn Analytics itd. Vse našteto nam je na voljo brezplačno, a še vedno v večini podjetij podatkov ne analizirajo. To pomeni, da ustvarjajo vsebine brez informacij o tem, koliko so brane, katere strani si uporabniki še ogledajo, katere vsebine imajo največjo odzivnost (engagement), koliko novih uporabnikov pritegnejo in kakšne cilje dosežejo, npr. prijava na mailing, webinar ali spletni nakup. Z zmogljivejšimi orodji, kot je HubSpot, lahko izvemo tudi, iz katerih podjetij prihajajo obiskovalci, katere strani si je ogledal posameznik, s pomočjo marketinške avtomatizacije pa lahko prihranimo čas in ciljano pošiljamo vsebino glede na obnašanje uporabnikov na spletnem mestu in druge sprožilce.

 

2) Vsebinski marketing in komuniciranje na družbenih medijih

O vsebinskem marketingu govorimo že nekaj let, vse več agencij in podjetij se z njim ukvarja, a pogosto še vedno ni načrtovan in rezultati se premalo merijo. Mnogi ustvarjajo infografike, videe, besedila, fotografije, a žal pogosto ne vedo, kakšne učinke imajo te vsebine.

O tem, kaj vsebinski marketing obsega, se še vedno krešejo mnenja; jaz menim, da je komuniciranje prek družbenih omrežij njegov del. Pri tem je zelo pomembno, da razumemo, da ne gre le za komuniciranje podjetij, organizacij in blagovnih znamk na LinkedInu, Twitterju, Instagramu ali Facebooku, ampak da je izjemno pomembno tudi, kaj pišemo na teh omrežjih zaposleni. Na Facebooku sem povezana tako z ljudmi, ki so me navdušili za podjetje, v katerem delajo, kot tudi s takimi, kjer sem si na podlagi njihovih objav ustvarila negativno mnenje o delodajalcu.

 

3) E-mail marketing

Organski doseg družbenih omrežij pada. Podjetja so za gradnjo baze sledilcev porabila že ogromno sredstev, tako za ustvarjanje zanimivih vsebin kot tudi za oglaševanje, a morajo za zagotovitev, da sledilci vidijo njihova sporočila, plačati sponzorirane objave. Z gradnjo baze e-naslovov in dopolnjevanjem komuniciranja prek družbenih omrežij s komuniciranjem prek e-pošte lahko z enakimi stroški močno povečamo doseg in z zanimivimi vsebinami gradimo odnos z njimi (lead nurturing).

Vsekakor priporočamo uporabo e-poštnih sistemov, kot so MailChimp, Constant Contact, HubSpot ipd., ki omogočajo analitiko, kot so stopnja odprtih sporočil (open rate), stopnja klikanosti (CTR) in naslovi, ki so bili najbolj klikani v mailingu, ter (vsaj osnovno) marketinško avtomatizacijo.

 

4) Marketinška avtomatizacija

Ali ne bi bilo fantastično, če bi glede na to, kaj je uporabnik kliknil v mailingu, iz katerega podjetja prihaja, kdaj se je prijavil na prejemanje mailinga, katero stran si je ogledal na spletnem mestu itd., sistem avtomatično poslal e-sporočilo, pisano na kožo temu uporabniku? To seveda pomeni, da imamo tudi boljše možnosti, da bo uporabnik na vsebino reagiral. Proces določimo vnaprej, tako sprožilce za nov mailing kot tudi čas, ki preteče med mailingoma, kar nam omogoča, da se sporočila pošiljajo samodejno, seveda pa spremljamo rezultate in neprenehoma optimiziramo. Hubspot temu pravi, da ustvarimo “marketing machine”, ki dela za nas.

 

5) PPC oglaševanje

Ena mojih najljubših šal je: Kam skriješ truplo? Na 2. stran rezultatov na Googlu! Zakaj? Ker na drugo stran praktično nihče ne klikne. J

Šalo na stran, PPC ali pay per click oglaševanje je področje, o katerem marketingaši še vedno premalo vedo. Z njim lahko odlično podpremo inbound marketing, saj je za njegovo uspešnost pomembna odlična distribucija vsebin, kamor sodi tudi ciljano oglaševanje. Poleg Googla in YouTuba ne pozabite tudi na Facebook, Instagram, Twitter in LinkedIn, če omenim le najpogostejše.

Remarketing omogoča, da obiskovalcem spletnega mesta prikazujete oglase tudi po tem, ko so zapustili spletno mesto, na spletnih mestih, ki so v Googlovi partnerski mreži, v rezultatih iskanja na Googlu ter na Facebooku. Pri oglaševanju na Facebooku pa sicer lahko hitro in preprosto “boostate” objavo (sponzorirate, da se prikazuje več uporabnikom), a boste boljše rezultate dosegli, če boste ciljne javnosti bolj segmentirali (starost, spol, oddaljenost, interesi ipd.), uporabite pa lahko tudi t. i. custom audiences (oglasi se prikazujejo uporabnikom, katerih e-naslov imate in se ta ujema s Facebook profilom) ter t. i. lookalike audiences (uporabniki, ki so po obnašanju podobni tistim, ki jih že imate, so obiskali vaše spletno mesto ipd.).

Bi dodali še kaj? Vesela bom komentarjev! 

Virtua PR je HubSpot Certified Agency Partner.

PS. Mimogrede - v Virtui PR iščemo asistenta ali asistentko. Če bi se nam rad/a pridružil/a, se prijavi prek obrazca na povezavi

 

 

 

Jasna Suhadolc

Jasna je direktorica agencije Actuado in izkušena strokovnjakinja s področja digitalnega komuniciranja z več kot 20-letnimi izkušnjami. Sodeluje z domačimi in tujimi naročniki pri strategijah inbound marketinga in prodaje ter svetuje, izobražuje in predava. Obožuje marketing in nove tehnologije, predvsem pa je velika ljubiteljica predlog in seznamov za preverjanje. V zadnjem času se veliko posveča vrednosti, ki jih imajo za naročnike chatboti, webinarji in umetna inteligenca (AI). Jasna je avtorica knjige Nove priložnosti e-komuniciranja in pogosta predavateljica na različnih strokovnih konferencah. Je tudi pogosta žirantka pri podelitvi nagrad Effie in IABC Gold Quill, trenutno pa je tudi članica upravnega odbora IABC EMENA.