Kako vam lahko agencija pomaga pri vsebinskem marketingu?

 

2016-06-03_Sabrina_sodelovanje_z_agencijo

Verjetno ste že ugotovili, da vsebinski marketing, če se želite z njim resno ukvarjati, zahteva precej časa in različnih veščin. V idealnem primeru bi imeli v podjetju ekipo sodelavcev, ki se posvečajo samo vsebinskemu marketingu, vendar pa je v praksi redko tako. Morda imate ekipo sodelavcev v marketingu, ki sicer dobro opravljajo svoje delo, vendar jim manjka znanj in izkušenj, specifičnih za vsebinski marketing (in tudi časa?). Ali pa celo sami vodite vse marketinške aktivnosti.

Lahko se naslonite na pomoč od zunaj, začnete sodelovati z agencijo ali občasno sodelujete s pogodbenimi izvajalci, ki bodo pokrili tiste veščine, ki v vaši ekipi niso dovolj razvite. Z agencijo lahko sodelujete na stalni osnovi ali pa jo najamete samo občasno, ko potrebujete pomoč. Katere so prednosti sodelovanja z agencijo?

Pomoč pri pripravi strategije vsebinskega marketinga

Tako kot za vsako aktivnost si je tudi za vsebinski marketing na začetku dobro pripraviti načrt in to zapisati. Priprava strategije vas bo prisilila k razmisleku na strukturiran način in agencija je pri tem lahko dober partner. Vi zelo dobro poznate svoje podjetje, njegove blagovne znamke, poznate poslovne cilje, morda, ne pa vedno, tudi marketinško strategijo. Agencije, ki se z vsebinskim marketingom ukvarjajo vsakodnevno in dlje časa, pa zelo dobro vedo, kaj se z njim da doseči in kako optimalno izkoristiti vsebine za dosego vaših ciljev. Skupaj z agencijo boste lažje opredelili ciljne skupine, oblikovali persone, odkrili vsebine, ki bodo vodile (potencialne) stranke po njihovi nakupni poti, vzpostavili delovanje ekipe in procese, določili kazalce in modele merjenja …, skratka, agencija vas lahko vodi tako, da skupaj zastavite učinkovito vsebinsko strategijo, s katero boste dosegli vidne rezultate.

Pod okriljem agencije delujejo različnih strokovnjaki, ki bodo dopolnili veščine, ki manjkajo vaši ekipi

Vsebinski marketing je multidisciplinarna dejavnost. Potrebujete veščine pisanja besedil, prilagojene različnim ciljnim skupinam in kanalom, priprave video vsebin, oblikovanja, optimizacije za iskalnike (SEO), znanja o tem, kako pridobiti in negovati stranke, analitike … Če se vam zdi, da v vaši marketinški ekipi katero od teh znanj manjka, jih lahko zapolnijo strokovnjaki iz agencije.

Poleg tega, da vključujejo strokovnjake za različna področja, agencije poznajo in uporabljajo tudi posebna orodja za vodenje vsebinskega marketinga. To so lahko orodja za analitiko, upravljanje vsebin, SEO, za pripravo in pošiljanje e-pošte … vse do naprednih orodij za marketinško avtomatizacijo.

Delavnice in izobraževanje ključnih zaposlenih

Če imate dovolj ljudi, ki bodo izvajali aktivnosti vsebinskega marketinga, nimajo pa še dovolj znanja in izkušenj, bodo na začetku dobrodošle delavnice, s pomočjo katerih bo agencija svoje znanje in izkušnje prenesla k vam. Oboroženi z novimi znanji se bodo zaposleni lažje spopadali z novimi nalogami vsebinskega marketinga.

Vodenje vsebinskega marketinga pomeni tudi spremembo kulture v podjetju; ne samo ljudi, ki se bodo neposredno ukvarjali z vsebinskim marketingom, ampak vseh zaposlenih. Predvsem teh na ključnih položajih, ki bodo lahko veliko pripomogli k temu, da bodo vsi zaposleni živeli vsebinski marketing, in k širjenju vsebin v ciljni javnosti. Na delavnicah, ki jih bo vodila agencija, jih lahko naučite, kako vzpostaviti in graditi svoje osebne digitalne blagovne znamke ter kako jih uporabljati v pomoč vsebinskemu marketingu podjetja.

----------------------------------------------

Morda sploh ne potrebujete dolgoročnega sodelovanja z agencijo, samo nekaj nasvetov in boste od tam znali sami. Pridite na kavo, povejte nam, kakšne cilje bi radi dosegli z vašimi marketinškimi aktivnostmi in skupaj bomo ugotovili, kako jih boste uresničili.

----------------------------------------------

Z agencijo boste lažje sledili trendom in se odzivali nanje

Vsebinski marketing pomeni tudi to, da ste ves čas na preži. V vsakem trenutku morate vedeti, kaj se v digitalnem svetu dogaja z vašo blagovno znamko in kaj je novega na tematskih področjih, ki so pomembna za vašo dejavnost, pa tudi, kaj dela konkurenca ter na katere vsebine se lahko navežete. Primer, ki ga je nazorno pokazala Jerneja, je bil hiter odziv vseh vpletenih na nenavadno dober uspeh videoposnetka ljubiteljice Star Wars ob nakupu maske Chewbacce. Imate vzpostavljene procese, ki to omogočajo? Agencije jih imajo.

Prav tako morate slediti trendom na področju vsebinskega marketinga. Pojavljajo se nove taktike in novi kanali, obstoječi se spreminjajo in dopolnjujejo ali pa se spreminja način, kako jih ciljne skupine uporabljajo. Jih sami dovolj dobro spremljate? To ne pomeni, da morate takoj skočiti in zagrabiti vsako novost, boste pa z agencijo, ki trende tekoče spremlja, lažje prepoznali relevantne in se odločili, ali so primerna za vašo blagovno znamko in ciljne skupine.

Razpršitev nalog in prihranek časa

Pri vsebinskem marketingu pogosto prihaja do nihanj v aktivnosti: v času aktivnih kampanj je dela ogromno, so pa tudi obdobja zatišja, ko je dela manj. Agencije imajo delovne procese vzpostavljene tako, da se lažje spopadajo z nihanji. Za njih dela več strokovnjakov z različnimi znanji, njihovih zaposlenih, vzpostavljene pa imajo tudi mreže zunanjih izvajalcev.

Agencija tako lažje vskoči, če je potrebno, bodisi zaradi več dela ali pa da nadomesti vaše odsotne kolege. Vodje projektov v agenciji imajo pregled nad obremenjenostjo ekipe, zato se vam ni treba ukvarjati s tem, kje poiskati ustrezne ljudi, da dopolnite svojo ekipo.

Uredniški pregled in objektivnost

V vsakem primeru mora vsebine pred objavo pregledati urednik, ki bo poenotil komunikacijo in predlagal izboljšave. Nekdo, ki ne prihaja iz podjetja, dobro pa pozna trende vsebinskega marketinga, bo lažje prepoznal priložnosti in prinesel objektiven pogled.

Za vsebinski marketing morate namreč dobro poznati obe strani, tako blagovne znamke, podjetja in ponudbe kot stranke. Včasih je za to, da se približate stranki, dobro, da se nekoliko odmaknete od produkta. Sami ste mogoče (čustveno) preveč navezani na svojo blagovno znamko, da bi lahko kritično pogledali na to, kaj zares prinese vašim strankam in katere njihove probleme rešuje.

Agencija ni pod vplivom notranjih predsodkov, ki lahko vodijo do napačnega razumevanja, katere vsebine in v kakšni obliki najbolj pritegnejo vaše stranke. Nekdo zunanji se lažje vživi v stranko in prilagodi vsebine tako, da so usmerjene k stranki in ne k blagovni znamki. Lažje se bo izognil skušnjavi, da bi bile vsebine preveč promocijske in ne bi prinašale prave vrednosti strankam.