Ali veste, kje in kakšne vsebine želijo vaši kupci?

 

Ne bom napisala, da ima danes že vsako podjetje blog na svoji spletni strani, ker to vsaj za Slovenijo (pa tudi za tujino, če smo iskreni) ne drži. Še veliko jih je, ki se niti malo ne ukvarjajo z vsebinami za svoje potencialne in obstoječe stranke, ki se ne poglabljajo v to, kaj njihove stranke res zanima in ki nimajo dolgoročne inbound strategije, ki bi jim prek vsebinsko poglobljene spletne strani in objavljenih vsebin prinašala nove leade. Še vedno se zanašajo zgolj na klasične marketinške taktike, kot je slepo množično oglaševanje, le da so jih prenesli na splet. Tisti, ki se že ukvarjajo z vsebinskim in vhodnim marketingom, pa želijo vse leade preusmeriti na svoje spletno mesto.

Vsebina mora slediti bralcem

Tragedija pri tem je, da kupci iščejo drugačne vsebine in tudi drugje, zato morajo marketingaši vsebine objavljati ne le na svoji spletni strani, pač pa tudi na družbenih omrežjih in drugih zunanjih kanalih. Pri HubSpotu so tako v svoji najnovejši raziskavi State of Inbound 2016 opazili, da uporabniki vse več vsebin pogledajo na Facebooku (v zadnjih dveh letih se je ogled vsebin povečal za 57 %), Twitterju (v zadnjih dveh letih se je ogled vsebin povečal za 25 %) in na LinkedInu (v zadnjih dveh letih se je ogled vsebin povečal za 21 %). Pri tem vam priporočam, da se ne obremenjujete preveč z razlikovanjem med B2C in B2B, ker vsi poznamo sedaj resda že zlajnan stavek, da tudi ko prodajamo podjetjem, v resnici prodajamo ljudem. Dejstvo je, da vsi uporabljajo našteta omrežja, pa tudi YouTube – 45 % uporabnikov si tedensko ogleda za več kot eno uro videoposnetkov na Facebooku ali YouTubu, številke pa se med 18- do 24-letniki še povečajo: kar 49 % jih gledajo vsaj 3 ure videoposnetkov na teden.

2016-09-12_Jerneja_kanali_State_of_Inbound

Vir

Kaj to pomeni za marketingaše? Vsebino bo treba razpršiti po različnih kanalih. To je kar velik miselni preskok za marketingaše, ki so doslej bili sveto prepričani, da je treba obiskovalce vedno pripeljati na spletno mesto. A če želimo, da našo vsebino kdo bere, je z njo pač treba slediti bralcem. Glede na zgornji graf so to predvsem družbena omrežja, kjer prednjači Facebook, in glede na to, koliko ljudi o novi vsebini obvestijo mobilna obvestila, mora vaše spletno mesto nujno biti prilagojeno ogledu na mobilnih napravah (upam, da ste za to večinoma že poskrbeli).

 

Marketingaši zaostajajo za kupci

Marketingaši se, kot sem napisala, večinoma še vedno najbolj ukvarjajo s pisanjem blogov – kar 66 % tistih, ki se ukvarjajo z vhodnim marketingom, pisanje zapisov na blogu vključuje v svoje aktivnosti za naslednjih 12 mesecev. Vse lepo in prav, a obiskovalci zapise na blogu na lestvici zaželenih vsebin postavljajo na 7. mesto od 10. Na prvem mestu so objave na družbenih omrežjih, na drugem novice, na tretjem videoposnetki.

Kaj to pomeni za marketingaše? Ne opustite bloganja, le prilagodite zapise bralnim navadam današnjih bralcev – zapisi naj bodo »prebavljivi«, z naslovi in jasno strukturo, ki omogoča branje po diagonali. Ne zanemarite drugih vsebin: videoposnetki bodo vedno bolj vroča roba, pa tudi interaktivne in izobraževalne vsebine.

2016-09-12_Jerneja_kanali_State_of_Inbound.png

Vir

 

Spletno mesto ni več dovolj

Če smo še pred tremi in celo dvema letoma govorili, da je urejeno in vsebinsko bogato spletno mesto dovolj za pridobivanje leadov in z nekaj marketinške avtomatizacije zadovolji tudi potrebo po vzdrževanju odnosov s potencialnimi in obstoječimi strankami, je danes to zgolj higiena. Treba bo misliti bolj ambiciozno, biti prisoten z vsebinami na družbenih omrežjih in ustvarjati vsebine različnih formatov. To nikakor ne pomeni, da formate, ki jih uporabljate danes, opustite. Ne, treba je narediti še nekaj bolj zahtevnega: število kanalov, kjer objavljate vsebine, je treba povečati. Seveda mi najbrž ni treba posebej poudarjati, da pri tem strateško premislite, v katere kanale se vam splača vlagati več napora in kje boste zaenkrat vire samo izgubljali. A če so mogoče v Sloveniji marketinški trendi nekoliko za tujimi, to ne velja za kupce in bralce. Imejte to v mislih, ko načrtujete svoje aktivnosti za naslednje leto.

 

Če vas zanima še več trendov v marketingu, oglaševanju, uporabi spletnih iskalnikov in prodaji, si prenesite obsežno HubSpotovo raziskavo The State of Inbound 2016

Imate vprašanja glede vhodnega marketinga in marketinške avtomatizacije? Kot Hubspot Certified Agency Partner vam nanje z veseljem odgovorimo. Kadar koli nam lahko pišete in z veseljem vam bomo odgovorili.

  State of Inbound 2016