Izkoristite vire vsebin iz podjetja

 

2016-03-11_interni_viri_2.png

Če pogledamo po digitalnih kanalih slovenskih podjetij, lahko opazimo precej razlik. Medtem ko nekatera še vedno ponujajo le malo več od statične predstavitve najpomembnejših informacij o podjetju in ponudbe na spletu, druga - drznila si bom reči, čeprav posplošujem -, predvsem manjša zagonska podjetja, zelo dobro izkoriščajo medij za objavljanje vsebin, s katerimi pridobivajo simpatije bralcev, jih ustvarijo v svoje stranke in tkejo vezi z njimi.

Ali to pomeni, da se v nekaterih podjetjih “nič ne dogaja”, da so nezanimiva in ne morejo (potencialnim) strankam ponuditi nobene koristne in uporabne vsebine, zaradi katere se bodo te rade vračale in tudi kupovale pri njih? Prepričana sem, da ne. Še več, ogromno vsebin, ki bodo zanimive tudi drugim, v podjetjih že obstaja, le poiskati jih je treba. “Skrivajo” se v različnih dokumentih, še več pa jih je “v glavah” zaposlenih in njihovem znanju.

 

Tamara je že pisala o tem, kaj objavljati, da bo zanimivo bralcem, tokrat nekaj o tem, kje v podjetju lahko najdete vire vsebin.

Vsi, ki so v stalnem stiku s strankami

Prodajno osebje, skrbniki ključnih strank in zaposleni na oddelkih za podporo strankam najbolje poznajo vaše stranke. Vedo, kaj potrebujejo, kaj jih zanima in veseli, s kakšnimi težavami se srečujejo in kako jih lahko vaši izdelki oz. storitve rešijo, zakaj so sploh pomislili na tovrsten izdelek/storitev in kako se odločajo za nakup. Pa tudi, kaj so njihovi najpomembnejši zadržki, da se ne odločijo za nakup. Veliko teh boste morda lahko rešili že s samimi vsebinami.

Vzemimo za primer proizvajalca lesenih izdelkov. Morda boste ugotovili, da potencialne stranke še posebej zanima izvor lesa, kako snovi, s katerimi je obdelan, vplivajo na zdravje, kako lahko izdelek postavijo v prostor in skrbijo zanj. Pokažite jim z vsebinami! Odpeljite jih v gozdove, razložite lastnosti različnih vrst lesa in zakaj so še posebej primerni za določene izdelke, pokažite zgodbo nastajanja končnega izdelka, razložite sestavine snovi za obdelavo lesa in zakaj so pomembne, pokažite jim  izdelek v različnih okoljih, svetujte, kako skrbeti zanj, da bo čim dlje zadržal svež izgled …

Strokovnjaki z znanjem z različnih področij

Tehnologi, inženirji, raziskovalci, vodstvo, področni strokovnjaki, oblikovalci v podjetju imajo ogromno znanja, ki lahko postane dragocen vir vsebin. Njihov način komunikacije je pogosto težje razumljiv nestrokovni javnosti in ravno v tem, da ga spremenite v poljuden jezik, bo vaša vloga upravljavca vsebin še posebej pomembna. Kaj zares pomenijo tisti »sumljivi« E-ji v živilskih izdelkih, zakaj so pomembni in kako vplivajo na zdravje? Kako se določa referenčna obrestna mera Euribor in kaj vpliva nanjo? Kako deluje tehnologija, na kateri temelji vaš izdelek? Kako je zagotovljena brezhibnost izdelkov?

Stranke zanima tudi, kako se tehnologija razvija in kaj lahko pričakujejo v prihodnosti. Strokovnjaki vam bodo pri tem v veliko pomoč, saj je sledenje trendom del njihovega vsakdanjega dela. Prav tako lahko izkoristite talent internih oblikovalcev. Bralcem lahko svetujejo pri kombiniranju vašega izdelka, pokažejo različne načine postavitve v prostor, predstavijo trende, pa tudi osebni okus z izpostavitvijo zanimivih primerov oblikovanja, zdajšnjih ali iz zgodovine.

Ne pozabite niti na vodstvo. Vodstva podjetij in njihova mnenja ne zanimajo le vlagateljev, ampak vse bolj tudi potrošnike.

Vsi zaposleni

Vse zaposlene je vredno vključiti v proces nastajanja vsebin podjetja, pa ne le za namene interne komunikacije. Tudi potrošnike vse bolj zanima socialna sestavina izdelkov/storitev: kdo stoji za njimi, v kakšnih pogojih so bili narejeni. Vsebine, katerih vir so vsi zaposleni, so lahko utrinki iz podjetja ali predstavitev ključnih ljudi. Morda se kdo ukvarja z zanimivo prostočasno dejavnostjo, je posebej uspešen v športu, skriva zanimivo življenjsko zgodbo.

Priti do tovrstnih vsebin je sicer malo težje, ker je krog širši. Morda lahko začnete z internimi natečaji, zaposlene nagovorite na skupnih internih praznovanjih ali internih komunikacijskih kanalih. Razvijajte  kulturo sodelovanja, zavzetosti, pomena vsebin in postopoma bodo zaposleni sami prišli do vas z idejami za vsebine. Poleg tega bodo na ta način vsebine vzeli tudi bolj za svoje, se še bolj povezali s podjetjem in pomagali pri širjenju vsebin.

Vsebine boste morali še obdelati

Vsebine, ki jih boste zbrali v podjetju, bodo še v bolj ali manj surovih formatih, ki jih boste morali še obdelati. Morda bo potrebno le še urejanje, če bodo vaši viri že sami pripravili svoje zgodbe ali pa jih boste morali po njihovem vložku napisati/posneti/oblikovati sami. Ne razmišljajte le o eni objavi, ampak prilagodite vsebine za objave v različnih formatih; takih, ki bodo najbolj ustrezale sami vsebini in vašim ciljnim skupinam.

Upamo, da smo vas prepričali v to, da je tudi v vašem podjetju ogromno vsebin, ki bodo zanimive bralcem. Izkoristite jih! Če se vsebinskega marketinga šele lotevate, vam bo v pomoč Vodič po učinkovitem vsebinskem marketingu z nasveti, ki smo jih zbrali v Virtui PR. Prenesete si ga lahko brezplačno.