Lektorirajmo svoje besedilo!

 

2015-12-14_Lektorirajmo_svoje_besedilo.jpg

Objavili bomo zapis na blogu, novičko na spletu ali pa svojim naslovnikom poslali e-novice, a nimamo lektorja. Ker smo med pisanjem besedilo že nekajkrat prebrali, točno vemo, katera beseda bo sledila prejšnji. Naši možgani delujejo in nam na ta način lajšajo delo. A na žalost je to v primeru popravljanja lastnega besedila predvsem nadležna motnja. Najhuje je, da sicer briljanten um ne prepozna zamenjanih črk in ne vidi, če kje kakšna črka manjka. Lektura lastnega besedila je zato garaško delo!

Ste vedeli, da obstajajo triki, s katerimi lahko prelisičite svoj um? Razkrivamo vam šest takih trikov. Z njimi boste lahko našli in popravili več napak v svojem besedilu. Seveda je pogoj, da poznate slovnična pravila in da veste, kako se besede pravilno zapišejo.

1. Besedilo natisnemo
Natisnjeno besedilo beremo lažje kot besedilo na zaslonu. Natisnjenega besedila se lahko dotaknemo s prstom ali pa vrstice beremo postopoma. Pri tem si pomagamo z ravnilom ali drugim papirjem – prav tako, kot smo brali v osnovni šoli. Prekrivanje spodnje vrstice nam omogoča večje osredotočanje in preprečuje priučen pogled naprej.

2. Spremenimo font besedila in velikost črk
Drug font, velikost črk in drugačna poravnava besedila povsem spremenijo obliko besedila in s tem možgane malce zmedemo. Taka sprememba oblike je možne le, če je naše besedilo še vedno v Word formatu in ga v roke še ni dobil oblikovalec, ki bi ga postavil v obliko PDF.

3. Branje nazaj
Težava je, da z običajnim branjem drobnih napak ne zaznamo, zato nekateri priporočajo branje od zadaj naprej. Besedo za besedo. Na žalost lahko s tem načinom preverjamo le pravilen zapis posameznih besed, ne pa tudi celotnih stavkov in manjkajočih vejic. Še dobro, da to ni edini trik.

4. Postopno preverjanje
Osredotočanje le na eno vrsto napake je zopet trik, ki povečuje našo osredotočenost. V praksi to pomeni, da si zamislimo eno vrsto napake in na ta način pregledamo celotno besedilo. Zadamo si nalogo, da bomo na primer preverjali vejice v besedilu. Žal moramo potem celotno besedilo ponovno prebrati, če želimo preveriti pravilen zapis besed. In potem še enkrat, če želimo preveriti še kaj drugega.

5. Glasno branje
Med glasnim branjem smo bolj osredotočeni na besedilo, zato mnogim tudi ta tehnika koristi. Poleg tega moramo pri glasnem branju paziti na premore in tako lažje zaznamo, kje stojijo vejice.

6. Prespimo
Kadar smo v dilemi ali pa imamo težavo, včasih koristi kakšna noč spanja in naslednji dan je odločitev lažja. Med spanjem si odpočijemo, afekti popustijo in zaradi distance hitreje najdemo dobro rešitev. Podobno je z besedili, zato pogosto pomaga, da se malce odmaknemo od našega besedila, si odpočijemo in ga kasneje še enkrat pazljivo preberemo.

Kot vidimo, je ključna naša osredotočenost in od te je odvisen tudi uspeh šestih trikov. Včasih uspe, včasih ne. Še vedno pa je najbolj učinkovito, če vaše besedilo prebere nekdo drug, ki ni vpleten v proces nastajanja besedila in tega še ne pozna.

Pa še to: Če želimo brezhibna besedila, se moramo zavedati, da ima poklic lektorja svoj namen in to delo ni le nepotreben strošek.

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu