IABC World Conference: Inbound marketing ustvari 3x več prodajnih priložnosti

 

2016-06-Jasna_Suhadolc_Inbound_marketing_1.jpg

Prejšnji teden sem se vrnila s konference IABC World Conference, na kateri se je v New Orleansu zbralo 1100 udeležencev. IABC (International Association of Business Communicators) je združenje, ki ima 11.000 članov po vsem svetu. Z nekaj prekinitve sem članica že 16 let, letos pa sem prvič tudi predavala. Mednarodni komunikatorski javnosti sem predstavila bistvene lastnosti vhodnega (inbound) marketinga, s katerim se v zadnjem času poglobljeno ukvarjam, in jim pomagala videti, kako ga lahko uporabijo v svojih podjetjih in organizacijah.

Vsebinski marketing je gorivo vhodnega marketinga

Že vrsto let ustvarjam vsebine. Pred 16 leti je to pomenilo predvsem vsebine za spletna mesta, saj so spletne agencije oblikovale in programirale spletna mesta, medtem ko so vsebine večinoma ustvarjali naročniki. V zadnjih letih se je z razmahom vsebinskega marketinga in z vse večjim razumevanjem njegovega pomena tudi pri naročnikih obseg našega dela, kar se vsebin za splet tiče, sicer povečal. Vendar pa je treba opozoriti – pomembno je, da se ne ukvarjamo le z ustvarjanjem vsebin, ampak da ta proces načrtujemo in predvsem merimo, kaj je uspešno in kaj ne. Samo to nam omogoča hitre spremembe in optimizacijo, ki si jo v tisku in na televiziji težko privoščimo.

Vsebinski marketing je gorivo vhodnega marketinga, katerega ključna dejavnost je z zanimivo in za naslovnika koristno vsebino pritegniti ciljne javnosti, jim pomagati z nasveti in deliti zanje relevantne informacije ob pravem času. Seveda ne gre brez domače naloge – dejavnosti vhodnega marketinga je treba načrtovati, rezultate pa analizirati. Pri tem nam pomagajo že brezplačna orodja, kot so Google Analytics ter analitika posameznih družbenih omrežij, npr. LinkedIn Analytics, Facebook Insights, Twitter Analytics. Z orodji za marketinško avtomatizacijo, kjer s pomočjo segmentacije ustvarjamo sporočila, ki nagovarjajo posameznike bistveno bolj natančno in personalizirano glede na njihove pretekle akcije, pa lahko rezultate in učinke naših digitalnih marketinških kampanj spremljamo na ravni posameznega naslovnika in v realnem času. Glede na to, da se taka orodja brez težav povezujejo tudi s sistemi CRM, lahko uspešnost in učinkovitost naših marketinških kampanj navežemo tudi na konkretne prodajne rezultate.

Izkušnja predavanja v ZDA

Kljub temu, da že vrsto let predavam, pogosto tudi v angleščini, sem imela pred Američani vseeno tremo. A med predavanjem sem izjemno uživala, tako da sploh ne vem, kdaj je minila cela ura. Glavna razlika med predavanji v Sloveniji in v Ameriki se pokaže na koncu, saj jim ni nerodno zastaviti vprašanj. Tako se je razvil dober vsebinski pogovor, seveda pa sem preverila tudi, kaj so tvitali. ;)

Moja prezentacija je objavljena na SlideSharu, tu pa so njeni ključni poudarki

  • Marketing se je spremenil in stare potisne (ang. push) metode ne delujejo več.
  • Vhodni (inbound) marketing ustvari 3x več prodajnih priložnosti (ang. leads) kot tradicionalni izhodni marketing.
  • Vsebine so gorivo vhodnega (inbound) marketinga.
  • Pri načrtovanju vsebin močno pomaga ustvarjanje person in razmišljanje o njihovih potrebah v različnih fazah njihovega nakupnega procesa.
  • Negovanje kontaktov (ang. lead nurturing) je pomembno: podjetja, ki so pri tem odlična, ustvarijo 50 % več kontaktov, ki so pripravljeni na nakup (ang. sales ready leads) s 33 % manjšimi stroški (vir: Marketo).
  • Pisanje zapisov na blogu, komunikacija na družbenih medijih, ustvarjanje videov, pošiljanje newslettrov so taktike in morajo biti integrirane v strategijo vhodnega (inbound) marketinga.
  • V letu 2016, ko imamo na voljo toliko orodij za merjenje, ni več izgovorov, da ne bi merili donos na investicijo v marketing (ROMI).
  • Oglaševanje ni mrtvo, le drugačno.

Virtua PR je HubSpotova certificirana partnerska agencija (HubSpot Certified Agency Partner)

Odkar uporabljamo orodje HubSpot, je bistveno lažje tako načrtovati kot analizirati aktivnosti vhodnega marketinga. Od leta 2015 smo tudi partner podjetja HubSpot, ki ima istoimensko vodilno platformo za vhodni marketing in marketinško avtomatizacijo.

Za konec tokratnega zapisa z veseljem napišem še, da smo v začetku junija po opravljenih zahtevanih certifikatih postali tudi HubSpot Certified Agency Partner.

 

Vas zanima, kako lahko vhodni marketing pomaga vaši organizaciji ali podjetju? Prijazno vabljeni na pogovor o vaših trenutnih marketinških aktivnostih in ciljih, ki bi jih radi dosegli. Poglobili se bomo v vaše stranke in ugotovili, kako jih bodo vaša sporočila najbolj učinkovito dosegla.

Jasna Suhadolc

Jasna je direktorica agencije Actuado in izkušena strokovnjakinja s področja digitalnega komuniciranja z več kot 20-letnimi izkušnjami. Sodeluje z domačimi in tujimi naročniki pri strategijah inbound marketinga in prodaje ter svetuje, izobražuje in predava. Obožuje marketing in nove tehnologije, predvsem pa je velika ljubiteljica predlog in seznamov za preverjanje. V zadnjem času se veliko posveča vrednosti, ki jih imajo za naročnike chatboti, webinarji in umetna inteligenca (AI). Jasna je avtorica knjige Nove priložnosti e-komuniciranja in pogosta predavateljica na različnih strokovnih konferencah. Je tudi pogosta žirantka pri podelitvi nagrad Effie in IABC Gold Quill, trenutno pa je tudi članica upravnega odbora IABC EMENA.