Kako optimizirati marketing in prodajo ter doseči hitrejšo rast s platformo HubSpot?

 

This blog post is also available in English

Kot smo omenili že v prejšnjem zapisu, je orodij, ki se danes uporabljajo v marketingu, ogromno (več kot 7.000). HubSpot je zgolj ena od platform, ki nam pomaga pri doseganju marketinških in prodajnih rezultatov. Kot edini HubSpot Platinum Solutions Partner v Sloveniji jo seveda radi uporabljamo zase in za naše naročnike, z njenimi brezplačnimi ali plačljivimi funkcijami pa se spogleduje vedno več slovenskih podjetij.

Na našem predzadnjem webinarju na temo pogovornih botov (chatbotov) ste nekateri gledalci izrazili željo, da se v enem od naslednjih posvetimo HubSpotu, in ker obljuba dela dolg, je Jasna Suhadolc že v naslednjem webinarju predstavila tako njegove brezplačne funkcionalnosti kot tudi nekatere koristne plačljive funkcionalnosti za marketing, prodajo in stike s kupci.

Zakaj CRM in kako se lotimo njegove uvedbe

Pomen dobrega sodelovanja med marketingom, prodajo in podporo je dobro prikazan v HubSpotovem modelu vztrajnika (flywheela): v središču vseh treh (attract, engage in delight) je kupec, ki ga moramo dobro poznati, da ga lahko pravi oddelek v pravi fazi nakupnega procesa nagovarja s pravimi vsebinami. Hitrost vztrajnika je med drugim odvisna tudi od trenja, zato moramo poskrbeti, da ga je v podjetjih čim manj; da so procesi in komuniciranje med oddelki dobri.

CRM_HubSpot_Actuado_webinar

Pri tem nam pomaga CRM (Customer Relationship Management) ali sistem za upravljanje odnosov s strankami. Z njim dobimo celovit pregled nad komuniciranjem s prodajnimi kontakti (leadi) in strankami ter jasno sliko, kje v prodajnem lijaku se nahajajo naši potencialni kupci. CRM platforma nam pomaga pri učinkovitejši organizaciji časa ter, najpomembnejše, graditi boljše odnose s strankami.

Pred uvedbo CRM-ja je pomembno načrtovanje

Rast števila platform se sicer upočasnjuje, a v poplavi vseh tehnologij je izbira pravega nabora marketinških orodij (marketing tech stack) eden večjih izzivov za podjetja. Hkrati gre za zelo pomembno nalogo, saj je marketing v podjetju soodgovoren za rast, izbira ustreznih platform pa močno vpliva na njegovo uspešnost.

HubSpot ponuja tako brezplačne kot plačljive pakete funkcionalnosti, ti so na voljo po različnih cenah. Izbira bo vsekakor odvisna (tudi) od proračuna, ki ga imate na voljo. Mnogi start-upi in podjetja si v začetni fazi težko privoščijo investicijo v CRM, čeprav je gradnja odnosov s strankami takrat prav tako pomembna kot kasneje.

»Lepota HubSpotovega CRM-ja je v tem, da je brezplačen, in da lahko kasneje, ko podjetja rastejo, dodajajo tiste funkcionalnosti, ki jih potrebujejo«, je na zadnjem webinarju poudarila Jasna. S časom se pokaže, katere funkcionalnosti so tako relevantne, da so zanje pripravljena plačati (več), in tako kot rastejo ona, z njimi raste CRM.

Našim naročnikom ponavadi svetujemo, da skupaj analiziramo in načrtujemo, preden se odločijo za nakup platform, saj je pomembno, da se najprej dobro zavedajo, kaj točno podjetje potrebuje, še bolj pa kaj potrebujejo zaposleni, ki bodo orodje uporabljali.

Pred nakupom se moramo vprašati tudi, katera orodja že uporabljamo, kako pomembna so za nas in kako se bodo med seboj povezovala. S HubSpotom se da integrirati že prek tristo aplikacij, pogosta je denimo integracija s platformo za pogovorni marketing Drift ali z zmogljivo prodajno platformo Salesforce.

HubSpot_integracije_mail_Actuado_webinar

HubSpot omogoča tudi integracijo z Gmailovim ali Outlookovim e-poštnim računom. Tako e-sporočila kot sestanki v koledarju se zabeležijo v HubSpotov CRM, če tako želite, e-sporočila pa lahko pošiljate tudi neposredno iz HubSpotove platforme.

Odlična podpora uporabnikom je ena največjih HubSpotovih prednosti

Kot eno največjih prednosti HubSpota je Jasna izpostavila izjemno podporo, ki jo nudijo uporabnikom. »HubSpotova podpora, njihov ‘knowledge base’ – se pravi njihovi članki, videi in tako naprej – se stalno osvežuje, če imate plačljive pakete, pa lahko podporo dobite tudi neposredno na chatu, preko klica ali e-pošte.«

To vam bo prišlo prav pri uvajanju oddelkov v novo platformo in izobraževanju zaposlenih. HubSpotov brezplačen CRM je sicer precej preprost, zato ga lahko uvedete sami, a vam bo svetovanje strokovnjaka olajšalo, izboljšalo in pohitrilo proces uvajanja.

Vse informacije o strankah na enem mestu

Brezplačna različica HubSpotovega CRM-ja nam omogoča dober vpogled v osnovne informacije o naših kontaktih na enem mestu, plačljive nadgradnje pa tudi katera e-sporočila je nekdo odprl, katere naše spletne strani si je ogledal ali kaj je kupil.

HubSpot_CRM_kontakt_Actuado_webinar

V HubSpotovem orodju lahko spremljamo celotno korespondenco s strankami – vzpostavljene stike, dogovore in načrtovane sestanke. Z natančnim zapisovanjem vseh interakcij s strankami poskrbimo, da imajo vsi zaposleni pregled nad aktivnostmi s potencialnimi ali obstoječimi kupci, ter da nam (ali komu od naših sodelavcev) kaj ne uide.

Kot je opozorila Jasna, to pomeni nič več pisanja opomnikov »na listke ali v blokce« – če želimo, da so vsi sodelavci vedno na tekočem, moramo naloge vztrajno beležiti v CRM. Še bolje pa je, če jih prek možnosti 'tagganja' kar dodelimo konkretni osebi.

Pazljivo pri uvozu podatkov

Jasna je pokazala tudi, kako v HubSpotov CRM uvozimo podatke, pri tem pa poudarila, da moramo te predhodno urediti. Ničesar ne smemo uvažati, dokler nismo prepričani, da so podatki prečiščeni, da se ne podvajajo in da imamo privoljenja za hrambo in urejanje podatkov ter pošiljanje e-sporočil.

Kontakte v bazi lahko segmentiramo glede na njihovo trenutno fazo na nakupni poti ali druge lastnosti. Iz uvoženih kontaktov pa lahko ustvarjamo tudi liste – te so lahko bodisi statične (se ne spreminjajo) ali aktivne (se stalno osvežujejo).

Prihranek časa s funkcijo načrtovanja sestankov

Ena najbolj uporabnih funkcionalnosti HubSpotove platforme je načrtovanje sestankov, s katero se izognete številnim »kdaj vam najbolje ustreza« e-sporočilom.

Sestanki_HubSpot_Actuado_webinar

Prek enostavnega uporabniškega vmesnika, ki ga povežete z vašim koledarjem (na primer Googlovim ali Outlookovim), lahko strankam pošljete povezavo, prek katere vidijo termine, ko ste na voljo, in samodejno rezervirajo sestanek ali pogovor z vami. Razpoložljive termine lahko tudi ročno urejate. Določite lahko na primer, katere dni in od kdaj do kdaj ste prosti, koliko vnaprej morajo stranke opraviti rezervacijo ter koliko časa naj preteče med posameznima sestankoma.

HubSpot zdaj tudi z brezplačnim orodjem za e-poštni marketing

Pomemben del HubSpotovega brezplačnega CRM-ja je po novem orodje za pripravo in pošiljanje avtomatizirane in personalizirane marketinške e-pošte. Deluje po preprostem principu ‘potegni in spusti’ (drag and drop), ki ga dobro poznate uporabniki platforme za pošiljanje e-pošte MailChimp.

Preberite si, kakšne so razlike med HubSpotovimi in MailChimpovimi brezplačnimi funkcijami, naj tokrat izpostavimo le, da v HubSpotovo platformo lahko vnesemo bistveno več kontaktov (do 1.000 000!), je pa število e-sporočil, ki jih lahko pošljemo mesečno brezplačno, omejeno na 2.000.

Maili_prek_HubSpota_Actuado_webinar

Nadgradnje za vhodni marketing in prodajo 

Plačljive nadgradnje HubSpotovega CRM-ja predstavljajo zelo zmogljivo platformo za vhodni marketing, prodajo in storitve. Ob koncu webinarja je Jasna omenila nekaj pomembnih funkcionalnosti (na voljo v HubSpotovih plačljivih paketih), s katerimi lahko vaše marketinške in prodajne aktivnosti povzdignete na višjo raven:

  • marketinška avtomatizacija; s pomočjo potekov procesa (workflowov) lahko prek HubSpota vnaprej nastavimo pošiljanje vsebin, prilagojenih različnim scenarijem. Na ta način lahko na primer drugače nagovorimo osebe, ki so že pokazale zanimanje za nakup, in tako izboljšamo marketinške, pa tudi prodajne rezultate,
  • pogovori in pogovorni boti; ti skrajšajo prodajne cikle in učinkovito prepoznavajo potencialne stranke. V brezplačnem paketu je na voljo HubSpotovo lastno orodje za pogovor (live chat in pogovorni bot z omejenimi funkcijami), v plačljivih nadgradnjah pa s pogovornimi boti z logiko razvejanja pogovorov obiskovalce hitreje usmerjamo skozi nakupno pot do konverzije.
  • pametne vsebine oziroma prikazovanje različnih vsebin različnim osebam; glede na to, kaj vemo o naših kontaktih (kje živijo, s katerega vira so prišli na našo spletno stran, v kateri fazi nakupnega procesa so), lahko vnaprej prilagajamo vsebino v blogih, na pristajalnih straneh in v e-sporočilih.

Ker vsega v reportaži nismo mogli zajeti, priporočamo, da si ogledate posnetek webinarja.

info.actuado.comhubfsActuado_Webinar_Kako_optimizirati_marketing_in_prodajo_ter_doseči_hitrejšo_rast_s_platformo_HubSpotom_FB Post

Iza Križaj

Iza je zaključila študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede, magistrirala na eni izmed najboljših univerz za študij medijskih komunikacij, Univerzi v Amsterdamu, poučevala angleščino, prevajala, lektorirala in urejala različna besedila, zdaj pa se ukvarja predvsem z ustvarjanjem vsebin. Pri inbound marketingu najbolj ceni nevsiljiv pristop do potrošnikovih potreb in želja. Je nočna ptica, ki verjame, da se njeno najboljše delo zgodi po polnoči.