Pisanje za splet: oblikovanje besedila

 

2015-11-23_Pisanje_za_splet-oblikovanje_besedila.jpg

V prejšnji objavi smo vas pripravili na pisanje, v tem zapisu pa kar zavihajmo rokave in se lotimo besedila.

Vemo, da mora biti vsebina informativna, kratka in jasna, brez odvečnega balasta tipa “za vsak slučaj povejmo še to”. Vemo, kdo so naši uporabniki, kakšne so njihove navade in kako jih bomo nagovorili.

Najpomembnejše informacije naj bodo vedno na vrhu besedila. Pravzaprav je najbolje, če najprej v največ treh stavkih povzamete vsebino, nato pa informacije po pomembnosti razvrstite od zgoraj navzdol. Ne mislite, da boste bralce obdržali s skrivanjem najpomembnejšega na dno besedila, tam je prostor le za najbolj vztrajne oziroma tiste, ki res potrebujejo čim več informacij.

Pisanje za splet oblikovanje besedila 2Upoštevajte hierarhijo naslovov in podnaslovov. Pogosto naletimo urednike, ki naslove in podnaslove določajo po tem, kako so jim všeč oblikovno in ne po tem, kako si pravilno sledijo. Najprej naslov strani (navadno v urejevalnikih poimenovan H1 ali Naslov 1), sledi mu podnaslov (H2 ali Naslov 2), če je res nujno še pod-podnaslov (H3 ali Naslov 3), ki sodi pod H2, nikoli neposredno pod H1.

 

Pisanje za splet oblikovanje besedila 3Besedilo razbijte na krajše odstavke. Poravnajte ga levo, izogibajte se ležeči pisavi, ker jo je na zaslonu zelo težko brati in NE PIŠITE Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI, KER POMENIJO KRIČANJE!!!

 

 

 

Ključne besede besedila poudarite s krepko pisavo, a ne pretiravajte. Če je poudarkov preveč, nič ni več poudarjeno.

  • Naštevajte z alinejami ali številčenjem.
  • Bralci se na njih ustavijo in jih pozorneje pregledajo.

Nikoli ne podčrtavajte besedila, ki ni povezava. Uporabniki bodo klikali nanj!

Pisanje za splet oblikovanje besedila 4Fotografije, grafike, sheme in tabele obogatijo besedilo in lajšajo razumevanje informacij. Grafične elemente opremite s podnapisi in alternativnim besedilom (alt text), ki je pomemben zaradi iskalnikov in dostopnosti slepim in slabovidnim osebam.

 

 

Če je avtorjev več, stilsko poenotite besedilo.

Izogibajte se:

  • strokovnim izrazom (razen, če ni vaša ciljna javnost stroka),
  • slengu,
  • tujkam,
  • nepotrebnemu besedičenju in
  • pretiranemu nizanju podrednih stavkov.

Pišite z aktivnimi, ne pasivni glagoli. Avto se ne bo popravil, avto bomo popravili. Tako bralcem dajete obljubo in občutek angažiranosti.

In ne pozabite najpomembnejšega! Vsebina mora biti informativna, kratka in jasna!

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.