Kako lahko s HubSpotom merimo uspešnost našega dela?

 

Čas branja: 10 minut

Vsaka ekipa, naj se ukvarja z (inbound) marketingom ali prodajo, ima določene cilje, ki jih želi oz. mora zasledovati. Koliko novih leadov oziroma kontaktov smo v zadnjem mesecu dobili v naš CRM? Koliko odstotkov prejemnikov je odprlo naš mail? Kakšni so odstotki konverzije, ko kontakti potujejo po prodajnem lijaku od leadov do strank? Koliko novih poslov (ang. deals) smo ustvarili v CRM-ju ali kolikšna je njihova skupna vrednost? Koliko poslov smo dobili in zaprli ali izgubili in zaprli?

Za to potrebujemo orodja, ki nam pomagajo, da sploh lahko merimo učinkovitost našega dela. Poleg Googlove analitike, za katero najverjetneje lahko rečemo, da je najbolj razširjeno orodje za analitiko, nam tudi HubSpot ponuja odlično orodje za pregledovanje podatkov in ustvarjanje poročil, ki jih potrebujemo.

HubSpot je v osnovi CRM, ki ponuja številne funkcionalnosti za marketing in prodajo, denimo marketinško avtomatizacijo, prodajno avtomatizacijo, objavo blogov, pristajalnih strani, objav na družbenih omrežjih, pogovornih botov in še več. Vse te funkcionalnosti predstavljajo orodja, s katerimi v HubSpot pripeljemo čim več podatkov o kontaktih v naši bazi. Več podatkov, kot imamo, bolj natančna in izčrpna so poročila v HubSpotu. Z njihovo pomočjo pa bomo lažje sprejemali odločitve, saj nam bodo na voljo konkretni podatki ne samo ugibanja.

Katera analitična orodja najdemo v HubSpotu?

HubSpotova orodja za analitikoPri uporabi HubSpotovih analitičnih orodij smo sicer nekoliko omejeni glede na to, kateri HubSpot paket imamo: Starter, Professional ali Enterprise. HubSpot nam ponuja naslednja orodja, ki jih bomo v nadaljevanju predstavili:

  • Analytics Tools - orodja za analiziranje različnih podatkov. Nekaj poročil je že nastavljenih, nekaj jih lahko nastavimo ali prilagodimo sami.
  • Dashboards - nadzorne plošče z do 25 poročili. Nekaj je že nastavljenih glede na posamezna področja, lahko pa jih urejamo in ustvarjamo tudi sami.
  • Reports - poročila, ki prikazujejo različne podatke. Veliko poročil je že nastavljenih, lahko pa jih ustvarjamo tudi sami, glede na naše potrebe in dodajamo na različne nadzorne plošče.

 

HubSpot Analytics Tools

Katere podatke bomo lahko videli in merili v HubSpotu, je odvisno od našega HubSpot paketa. Večina Actuado strank za svoje delo uporablja Marketing Hub Professional in Sales Hub Professional, kar pomeni, da imajo na voljo naslednjo analitiko:

  • Traffic Analytics: podatki o tem, od kje na spletno mesto prihajajo obiskovalci, kako obiskane so posamezne strani, stebrne strani (ang. pillar pages) in kampanje.
  • Website Analytics: podatki o (pristajalnih) straneh in blogu, postavljenih v HubSpotu.
  • Campaign Analytics: podatki, ki kažejo, kako naše marketinške vsebine (pristajalne strani, obrazci, blog zapisi, objave na družbenih medijih, workflowi, liste), ki jih združujemo v kampanje znotraj HubSpota, vplivajo na posel skozi čas.
  • Contact Analytics: podrobnejši podatki o kontaktih, iz katere države prihajajo, v kateri fazi nakupa so in kako jim je všeč spletno mesto.
  • Sales Content Analytics: podatki o tem, kako dobro delujejo prodajne sekvence, predloge in kakšno je število ogledov poslanih dokumentov.
  • Sales Team Productivity: analitika o delu prodajnikov, koliko emailov so poslali, koliko sestankov imajo, koliko poslov so odprli v HubSpotu in tako dalje.
  • Forms: podatki o tem, kako uspešni so obrazci, narejeni v HubSpotu.
  • Sales Analytics (novost od oktobra 2020): posebna, nastavljiva poročila, ki povedo še več o delu prodajne ekipe. Ti podatki so še posebej pomembni za vodje, da bolje razumejo, kaj se dogaja, in s temi podatki svoji ekipi pomagajo delati še bolje.
  • Tracking URL Builder: orodje za ustvarjanje posebnih UTM povezav, ki nam pomagajo bolje razumeti, kateri kanali največ prispevajo k uspešnosti naših vsebin. UTM povezave ali tracking links, kot jih imenuje HubSpot, med drugim uporabljamo za podpise v mailih zaposlenih, za objave na družbenih medijih in podobno.

Poleg omenjenih orodij za analitiko HubSpot ponuja še:

  • Service Team Productivity: podatki, povezani z ekipo, zadolženo za podporo uporabnikom, koliko zahtevkov je bilo ustvarjenih, koliko časa potrebuje ekipa za odgovor itd. (v HubSpot Service Hubu).
  • Behavioral Events: orodje, s katerim lahko ustvarite dogodke (ang. events) in dobite še boljši vpogled v obnašanje vaših obiskovalcev na spletnem mestu. Podobno kot dogodki, ki se jih nastavlja v Google Analyticsu (v HubSpot Marketing Enterprise Hubu).
  • Revenue Analytics: orodje za merjenje ponavljajočih se prihodkov, odliva in prihodkov, ki so se povečali ali zmanjšali (v HubSpot Sales Enterprise Hubu).

Vsi Analytics Tools, ki so v HubSpotu na voljo oktobra 2020

 

HubSpotove nadzorne plošče ali dashboards

Namen nadzornih plošč (ang. dashboards) je, da imamo poročila, ki so pomembna za eno področje dela, zbrana na enem mestu. Pisci vsebin potrebujejo druge številke kot vodja marketinga. Prav tako so za vodjo prodaje pomembne nekoliko drugačne številke kot za posameznega prodajnika. V takšnih primerih uporabimo različne nadzorne plošče, ki nam bodo vedno prikazala najbolj aktualne številke.

Nadzorne plošče, ki jih ustvarimo, lahko vidimo samo mi ali pa določimo, da jih vidijo (in urejajo) tudi ostali člani naše ekipe z dostopom do HubSpota. Nastavimo lahko tudi, da določene nadzorne plošče v obliki obsežnejšega poročila pošiljamo na mail. Na primer, vodja marketinga vsak prvi dan v mesecu na mail dobi poročilo o metrikah, ki ga zanimajo za prejšnji mesec. Tako sploh ni treba, da odpira HubSpot in išče številke. Vse, kar želi, ima v e-nabiralniku.

Kje v HubSpotu najdemo dashboarde?

V HubSpotovi knjižnici nadzornih plošč s poročili je že nekaj vnaprej pripravljenih nadzornih plošč, ki se delijo na posamezna področja. Koliko teh nadzornih plošč je na voljo v našem portalu, je odvisno od HubSpot paketa, ki ga imamo. Od tega je odvisno tudi, koliko nadzornih plošč lahko ustvarimo sami.

V HubSpot Marketing, Sales ali Service Hubu imamo na voljo:
  • v Starter paketih lahko naredimo 10 svojih nadzornih plošč, na vsakem je lahko 10 poročil,
  • v Professional paketih lahko naredimo do 25 nadzornih plošč, na vsakem je lahko 20 poročil,
  • v Enterprise paketih lahko naredimo do 50 nadzornih plošč, na vsakem je lahko 20 poročil.

Odvisno od zgoraj omenjenih paketov je tudi število že vnaprej pripravljenih nadzornih plošč. Pa poglejmo, katere vse nadzorne plošče lahko najdemo v HubSpotu.

Nadzorne plošče s poročili za spremljanje uspešnosti marketinga (Marketing dashboards):

  • Attribution: ima 7 poročil, ki se osredotočajo na marketinške aktivnosti, ki nam prinašajo prihodek. Ta poročila so pomembna predvsem za vodje marketinga in za vodstvo podjetja, da bolje razumejo, kaj deluje in kaj ne.
  • Lead generation: ima 8 poročil, ki nam pomagajo bolje razumeti celoten obseg, kakovost in vire novih leadov v našem CRM-ju. Ta poročila so namenjena predvsem marketingašem, ustvarjalcem vsebin, vodjem marketinga.
  • Marketing channel performance: ima 10 poročil, ki nam pomagajo spremljati metrike najpomembnejših marketinških kanalov, od pristajalnih strani do družbenih medijev.
  • Marketing: tu najdemo 9 poročil, ki poročajo o delovanju vsebin na našem spletnem mestu: pristajalne strani, blog objave, emaili, obrazci itd.
  • Web analytics: 8 poročil, osredotočenih na obiske spletnega mesta.
  • Website visits & engagement: 9 poročil, ki se osredotočajo na kakovost obiskov in angažiranosti obiskovalcev na spletnem mestu.

Nadzorne plošče s poročili za spremljanje uspešnosti prodaje (Sales dashboards):

  • Sales manager: ima 8 poročil, ki se osredotočajo na delo prodajne ekipe. Namenjen je predvsem vodjem prodaje.
  • Sales opportunity revenue: ima 9 poročil, ki se osredotočajo na vse, kar je prodajna ekipa delala v enem mesecu. Namenjen je predvsem vodjem prodaje in prodajnikom.
  • Sales Rep: ima 6 poročil, ki so namenjena mesečnemu pregledu dela prodajnikov.
  • Sales: ponuja 5 poročil, ki poročajo o poslih (ang. deals), ki so v HubSpotu, in o prodaji. Namenjen je vsem, ki morajo ali želijo biti na tekočem z delom ekipe, njenimi posli in doseganjem zastavljenih ciljev.

Nadzorne plošče s poročili za spremljanje uspešnosti podpore uporabnikom (Service dashboards):

  • Chat overview: ima 6 poročil, s katerimi imamo boljši pregled nad pogovori, ki jih ima naša ekipa z obiskovalci našega spletnega mesta. To so predvsem poročila, povezana s klepetom v živo, ki ga ponujamo na spletnem mestu.
  • Email overview: 5 poročil, ki prikazujejo pregled nad sporočili, ki jih naša ekipa dobiva na skupne email naslove, kot na primer info@podjetje.com.
  • Service Hub overview: 8 poročil za boljši pregled nad sporočili, ki jih prejema naša ekipa za podporo kupcem.
  • Service performance over time: 8 poročil, s katerimi lahko vidimo, kako deluje naša ekipa za podporo skozi čas.
  • Service team performance: 6 poročil za pregled nad uspešnostjo naše ekipe za podporo kupcem, uporabnikom.

Nadzorne plošče s poročili s področja t. i. marketinga za ključne kupce ali account based marketinga (ABM):

  • Account-based marketing (ABM): ima 8 poročil, da preverimo kako potekajo aktivnosti, ki jih izvajamo z namenom, da bi pridobili najbolj zaželene (ključne) kupce.
  • My target accounts: 7 poročil, ki poročajo o tem, kateri targetirani račun (tj. podjetje) potrebuje največ naše pozornosti. Ta nadzorna plošča nam pomaga pri ocenjevanju naših prizadevanj, da bi pridobili točno določeno stranko.
  • Target Account Landscape: tukaj najdemo 8 poročil, ki so neke vrste pregled nad podjetji, ki jih targetiramo v okviru ABM. Koliko takšnih računov imamo v HubSpotu, koliko so vredni itd.

HubSpot namizja s poročili za različne namene

 

HubSpotova poročila ali reports

V HubSpotovi knjižnici najdemo tudi 166 vnaprej pripravljenih poročil, ki jih lahko poljubno dodajamo na katerokoli nadzorno ploščo, lahko jih kloniramo in popravimo samo kakšen kriterij. Pomoč pri lažjem pregledovanju obstoječih poročil nam nudijo filtri na levi strani. Ta poročila so odlična odskočna deska za merjenje naše uspešnosti.

Če pa ugotovimo, da med vsemi obstoječimi poročili ni takšnega, ki bi podpiral naše delo in številke, si ga naklikamo sami. Ni najbolj enostavno in ne moremo narediti ravno vsega, kar bi si želeli, vendar HubSpot vseeno ponuja veliko možnosti.

HubSpotova knjižnica poročil

Poročila so zgrajena tako, da izbiramo med podatki, ki jih želimo videti na poročilu, dodatno jih določamo s pomočjo filtrov. Na izbiro imamo tudi različno vizualizacijo poročil.

Različne možnosti vizualizacije HubSpot poročil

Kot sem napisala že na začetku ... Da bi lahko v HubSpotu ali kateremkoli drugem orodju merili uspešnost našega dela, moramo v sistem pripeljati čim več podatkov. Veliko jih lahko pridobimo z avtomatizacijo, nekaj pa jih bomo vseeno morali vnašati ročno. Več podatkov, kot bomo imeli, bolje bomo merili uspešnost našega dela in videli kje imamo priložnosti za izboljšavo.



Potrebujete pomoč z izbiro pravega HubSpot paketa ali z nastavljanjem poročil v HubSpotu?

Kontaktirajte nas, da se pogovorimo, kako vam pri tem lahko pomagamo.

 

Katarina Alič Čretnik

Katarina se je pridružila ekipi Actuada po več kot 10 letih dela v marketingu in spletnem novinarstvu. Od leta 2018 nadgrajuje znanje s področja inbound marketinga in platforme HubSpot ter vodi HubSpot uvajanja in izobraževanja za številne Actuadove naročnike. Redno spremlja novosti v HubSpotu in naročnikom pomaga, da bi vse HubSpotove funkcionalnosti znali čim bolje uporabljati pri svojem delu. Med njene vrednote poleg družine, dobrih odnosov, sprehodov v naravi in predajanja dobri glasbi spada tudi nenehna želja po raziskovanju in učenju.