Kakšna vsebina ustvarja zavzete stranke?

 

Kakšne so zavzete stranke? To so tiste, ki imajo do vas tak odnos, da z vami brez težav ali celo rade komunicirajo, vas sprašujejo za informacije, delijo vaše vsebine, se spomnijo na vas, ko jih zanima kaj glede področja, na katerem delujete; skratka, dojemajo vas kot nekoga, na kogar se lahko obrnejo, tako kot se obrnejo na prijatelje ali sorodnike.

Zakaj ravno zavzete stranke? Zato, ker vam zavzete stranke, poleg tega, da vas imajo vedno v mislih, ko kaj potrebujejo, pomagajo razvijati vaše izdelke in storitve. Zavzete stranke vam stojijo ob strani tudi, ko naredite kakšno napako, in obenem na 100 koncev razglasijo, ko naredite nekaj dobro.

Kako ustvarite zavzete stranke? Tudi z vsebinami. Natančneje, z več vrstami vsebin, kot boste videli v nadaljevanju. In vsebina, ki ustvarja zavzete stranke, izpolnjuje naslednjih pet točk:

  

  1. Koristna

Jasno, vsebine smo ustvarjali že pred 15 leti, le da temu takrat še nismo rekli vsebinski marketing. In govorili smo “o nas” ali razglašali, da “imamo novo spletno stran” (v bistvu bolj - “imamo spletno stran”) in še marsikaj drugega, egocentrično usmerjenega. Vse, kar je poudarjalo zgolj naše dobre lastnosti, bolj malo pa, kako lahko pomagamo svojim (potencialnim) strankam.

No, to se je sedaj spremenilo. Obrnilo na glavo, pravzaprav. Danes se vsebine ne vrtijo več okoli »vas«, ampak okoli »njih« - vaših (potencialnih) strank. Vse vaše vsebine morajo biti usmerjene v to, da jim pomagate priti do kar največ znanja in postrežete s primernimi informacijami za trenutek v življenju, kjer se nahajajo.

 

  1. Zanimiva in, če se le da, zabavna

Ljudje veliko lažje in raje beremo zanimiva in zabavna besedila, ki nam povedo, kar nas zanima, kot pa suhoparne, pretirano umetelne in dolgovezne sestavke. Ni treba, da je tekstopisec drugi Nabokov, ker človeštvo res ne potrebuje dveh. Potrebujemo pa hitre in nezapletene informacije, ko jih pač ... potrebujemo. Zato je tu (dober) marketing in vsebine, ki znajo poskrbeti za to .

In vsebine so vedno lahko napisane tako, da jih javnost, kateri so namenjene, razume. Od priročnika, na kaj vse morate biti pozorni, ko izbirate toplotno izolacijo svoje hiše, nihče ne pričakuje, da bo pretirano zabaven. Zanimiv in razumljiv tudi tistim, ki bodo v življenju investirali v eno samo hišo, torej lastno družinsko - to pa že.

 

Vse, o čemer pišem v zapisu, bom ponazorila s primerom podjetja Innocent, ki prodaja smutije, sokove in druge zdrave pijače. Imajo odlične vsebine, s katerimi pokrivajo vse točke tega zapisa in dokazujejo, da ni treba biti bogato in veliko podjetje, če hočeš imeti strategijo vsebinskega marketinga, ki deluje.

Njihove vsebine so zabavne in zanimive, četudi ne vsebujejo nujno tudi koristnih informacij. A ker se vedno nasmejim, jim občasno pomanjkanje koristnosti z veseljem odpustim. Sicer je pa smeh tudi koristen. A ne?

Skratka, med Innocentovimi vsebinami najdemo tako koristne in zanimive/zabavne kot tudi samo zanimive/zabavne vsebine, recimo, nikoli pa samo koristnih. Kar je načelo, ki se ga je dobro držati tudi na splošno.

A tu vseeno navajam primer koristne Innocentove vsebine, ki se osredotoča na uživanje sezonskega sadje in zelenjave:

zavzete strankezavzete stranke

  1. Na voljo

Vsem vrstam vsebine nič ne pomaga, če so koristne, zanimive in še zabavne povrhu, če jih potencialni porabniki ne morejo najti. Naredite torej svojo vsebino kar najlažje dosegljivo. Objavite jo povsod, kjer jo lahko in kjer je to primerno. Spletna stran je šele začetek, kot bi rekli kakšni ambiciozni osvajalci.

In natanko to morate biti - osvajalci spleta. (Vem, kako to zveni.) Širite svoje vsebine po spletu, objavite jih na družbenih omrežjih, poskrbite, da vas bodo ljudje našli z guglanjem, uporabljajte (prefinjeno in modro, seveda) oglaševanje in remarketing. Skratka, bodite tam, kjer vas iščejo.

No, ni čisto tako. Le redko iščejo prav vas. In tudi ne nujno prav tistih informacij, ki jih ponujate vi. Iščejo pač informacije, s katerimi bi razrešili problem, ki ga trenutno imajo, ali pa premagali izziv, s katerim se spopadajo; skratka, iščejo pomoč, od kogarkoli že.

Vidite, da je treba razmisliti, kako začeti z vsebinskim marketingom. “Bomo začeli nekaj pisati” ni dobra strategija. (Saj mi ni treba verjeti na besedo. Odprite nov prazen dokument in »nekaj napišite«. Videli boste, kako težko je napisati nekaj takega, kar bo sporočalo tisto, kar želite, in bo obenem vredno branja.)

 

Innocent najdemo ne samo na njihovi spletni strani (jasno), ampak tudi na Facebooku, Twitterju, Instagramu (če se vsak dan želite nasmejati, jih ta hip posledite), YouTubu, Pinterestu. A veliko bolj fascinantno je, da jih, če v Google odtipkamo “innocent”, najdemo na prvem mestu iskalnih rezultatov. Zakaj fascinantno? Ker je innocent čisto običajna angleška beseda in bi na prvem mestu pričakovali definicijo njenega pomena. Ne. Šele na tretjem. Za dvema Innocentovima zadetkoma. 

 zavzete stranke 2

 

  1. Raznolika

Ko v Virtui PR govorimo o vsebini, mislimo prav vse, kar podjetja ustvarjajo za svoje (potencialne) stranke - od zapisov na blogu, do izobraževalnih vsebin do komunikacije na družbenih omrežjih, videov, infografik, zvočnih posnetkov ... Prav vse, s čimer v svet pošiljamo informacije, je vsebina.

Ne, ni dovolj, da imate blog in da vsake toliko napišete kakšen zapis. Današnji porabniki hočejo več. Hočejo vse zgoraj našteto, zraven pa še hitre vodiče, priročnike, e-knjige, teste, kvize, čarovnike, fotografije ... Odvisno pač, kakšne volje so, kje so, kaj počnejo.

Recimo, jaz, ko likam, pač ne bom brala zapisa. Bom pa poslušala podcast. Če likam kaj posebej nezapletenega, lahko celo pogledam video (multitasking, saj veste). Po drugi strani bom, če imam minuto ali celo pol minute, medtem ko čakam nekje v vrsti, na hitro pogledala kakšno infografiko. 

In, iskreno, ali niste tudi vi taki? Seveda ste. Zakaj potem mislite, da bodo vaše (potencialne) stranke zadovoljne samo z nekaj zapisi na vaši spletni strani? Ker, naj vam zaupam skrivnost (ni res skrivnost), ne bodo. Zato začnite snemati, pa risati in govoriti.

 

Innocent tudi tu dobro opravlja svojo domačo nalogo. Na svoji spletni strani ima vrsto vsebin, poleg zapisov še fotografije, videe, risbe ... in če je komu res dolgčas, še serijo zabavnih povezav na zunanje vire.

2016-02-24_vsebina_in_zavzete_stranke_.png

  1. Povezana

Ko rečem, da mora biti vsebina povezana, mislim na celoten paket - od tega, da je treba vsebino s spletne strani deliti na družbenih omrežjih, da pride do porabnikov, do tega, da se morate kot ustvarjalci vsebine odločiti za ton komuniciranja in ga potem vzdrževati. Kakšen ta ton je, je odvisno najbolj od vaše ciljne javnosti (najstnike boste težko vikali in če boste zelo uradni, vas, ironično, ne bodo jemali resno; po drugi strani obstajajo ciljne javnosti, ki si želijo resnejše komunikacije; odvisno pa je tudi od tega, ali delujete v segmentu B2C ali B2B), no, ampak kar hočem reči, je, da potem ta ton uporabljajte ves čas - bodite konsistentni. Če ste v svojih zapisih bolj zadržani, se ne spustite povsem z vajeti na družbenih omrežjih ali, kar je še huje, če so vaši zapisi humorni, ne bodite na družbenih omrežjih prav zategnjeni, sicer boste zmedli svoje (potencialne) stranke, tega pa res nočete.

Še ena slaba praksa: podjetje si vbije v glavo, da sta Facebook in Twitter kanala za sproščeno komuniciranje, kjer se je treba malo šaliti in biti vesel. Ker so vse objave vnaprej avtorizirane, je vse OK in tisti, ki skrbi za komunikacijo na družbenih omrežjih, je miren. Potem mora pa kar naenkrat ta ubogi nekdo odgovoriti na kakšen komentar ali zasebno sporočilo in se spremeni v najbolj zategnjenega, resno-vljudnega komunikatorja pod soncem, samo zato, ker odgovorov nihče ni vnaprej odobril, za ton komunikacije v tem primeru se pa pravzaprav tudi niso dogovorili.

 

Innocent nima težav s tem. Njihov ton komunikacije je konsistenten, ne glede na to, kje in kaj komunicirajo. Jasno, obstajajo nianse, ampak zabavni in včasih že čisto odštekani (v najboljšem pomenu besede) so tako na vseh družbenih omrežjih kot na svoji spletni strani kot pri komunikaciji s svojimi sledilci. Tako vedno veš, pri čem si.

2016-02-24_vsebina_in_zavzete_stranke_4.png2016-02-24_vsebina_in_zavzete_stranke_5.png

 Kako ustvarjati vsebine, ki imajo vse naštete lastnosti in s katerimi boste pridobili zavzete stranke, ki bodo z veseljem prijazno govorile z vami in o vas, še raje pa od vas kupovale, smo obširneje razložili v našem Vodiču po učinkovitem vsebinskem marketingu, ki si ga lahko prenesete brezplačno.