Kakšne lastnosti ima dober urednik profilov v družbenih medijih?

 

2015-11-16_Lastnosti_dobrega_urednika_profilov.jpg

Pogosto slišimo, da podjetja za nastop na družbenih medijih najamejo študente, ker so pač mladi in se spoznajo na “te socialne medije”, delo zaupajo faci s Facebooka, ker ima veliko prijateljev in vsak dan objavi tri dobre štose, ali pa kar tajnici, ki zasebno sicer ne uporablja družbenih medijev, ima pa čas v odmoru med pisanjem dopisov in urejanjem računovodstva. Takšna podjetja potem suvereno trdijo, da od družbenih medijev ni nikakršnega učinka, ker so poskusili, pa nimajo nič lajkov, ali pa nekega dne pokličejo v agencijo in še pravočasno prosijo za pomoč pri iskanju pravega načina komuniciranja in urejanju profilov.

Od urednika vašega nastopa na družbenih medijih je odvisen ugled vaše znamke oziroma podjetja. Ne opravite s tem z levo roko, ne zaupajte tako odgovorne naloge vsakomur, ki zna na telefonu uporabljati Facebook. Ta človek bo postal vaš glas v pogovoru z uporabniki, zato bodite prepričani, da ima prave kompetence. Da bi lažje izbrali, je tu nekaj lastnosti, ki imajo prednost pred ostalimi:

Zelo dobro razumevanje in poznavanje blagovne znamke oziroma podjetja, ki ga predstavlja na družbenih medijih. Kakšna je zgodba znamke, zakaj je nastala, kaj so njene lastnosti, prednosti pred konkurenco, njena ključna sporočila, kdo so ljudje, ki jo ustvarjajo, katere pomanjkljivosti ima in kaj so njene šibke točke. Ta oseba morda ne bo takoj na začetku dihala z znamko in njenimi ustvarjalci, imeti pa mora osebnost in lastnosti, ki se skladajo z identiteto znamke, pa bo sčasoma postala zavzet član ekipe.

Sposobnost strateškega razmišljanja. Objavljanje statusov iz dneva v dan, brez cilja in vizije, ne bo dalo rezultatov. Oseba, ki skrbi za družbene medije mora biti del ekipe, ki sodeluje pri razvoju blagovne znamke, imeti mora jasne komunikacijske cilje, ki so usklajeni s poslovnimi cilji podjetja, poznati mora svoje ciljne javnosti in njihove komunikacijske navade, poznati mora specifične lastnosti vsakega družbenega medija in spremljati digitalne komunikacijske trende. Za osebo, ki ima vse te informacije, priprava uredniškega načrta ne bi smela biti večja težava.

Sposobnost pripovedovanja zgodbe. Kadar se v naši agenciji pogovarjamo o dobrih urednikih, je to prva lastnost, ki jo damo na tehtnico. Oseba, ki zna preko lastnih komunikacijskih kanalov posredovati zanimive vsebine, bo znala posredovati tudi sporočila vaše blagovne znamke, če bo imela dovolj informacij. Te je najlažje pridobiti, če si ves čas zraven in del kolektiva, zato ne najemajte ljudi, ki bodo enkrat na mesec k vam prišli podpisati avtorsko pogodbo, sicer pa jih ne boste videvali. Tako je zelo težko razviti pripadnost podjetju, zato poskusite imeti človeka v lastni ekipi

Razsodnost, potrpežljivost in empatija. S temi lastnostmi imamo občasno vsi težave in z njimi lahko povzročimo tudi največ škode. Z vsemi tremi se soočamo, če se poskušamo vživeti v kožo človeka, ki ima pripombe na našo znamko oziroma storitev. Velikokrat imajo ljudje, ki se pritožujejo prav, velikokrat tudi nimajo prav, a vse te situacije je treba znati reševati diplomatsko. To ne pomeni, da je strankam vedno treba dati prav, to pomeni, da se je včasih treba kakšni bitki tudi odpovedati, da je včasih dobro kaj preslišati, a da je vsakič treba dobro premisliti in preigrati vse možne scenarije. Ljudje vam ne bodo zamerili, če boste priznali napako, zamerili vam bodo, če je ne boste skušali odpraviti.

Sposobnost komuniciranja in motiviranja skupnosti. Naj vas ne zavedejo ljudje, ki bodo nasmejani prižvrgoleli v vašo pisarno na razgovor. Veliko zelo dobrih spletnih komunikatorjev je v vsakdanjem življenju introvertiranih in tihih, šele na spletu se znebijo zadržanosti in zablestijo v polnem cvetu. Vodenje skupnosti je zelo zahtevna in odgovorna naloge, uredniki so velikokrat v vlogi razsodnika, ki mora biti potrpežljiv, pravičen in nepristranski. Raje izberite osebo, ki se vam zdi razsodna kot tisto, ki je največja faca na zabavi.

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.