Vsaka dejavnost je lahko zanimiva, če jo predstavimo na zanimiv način

 

2015-09-08_Vsaka_dejavnost_je_lahko_zanimiva.jpg

Poznate Facebook strani, na katerih vsak petek piše “Petek je! Kaj boste počeli med vikendom?”, ob vsakem sončnem žarku “Sonček je!”, ob vsaki kaplji dežja hitro objavijo fotografijo skodelice čaja s pripisom “Dež pada, skočite pod odejo!”, vmes pa po tekočem traku objavljajo slike sončnih zahodov s citati. No, to so strani, za katere uredniki niso premislili, kaj in nakakšen način bi sploh radi sporočili svetu. Takšne stran sicer lahko pridobivajo precej lajkov strani in objav, a njihova primarna naloga, ki je prodaja izdelka oziroma storitve, po vsej verjetnosti ne bo izpolnjena.

Kot smo poudarili že v prejšnjem zapisu, najprej definirajte, s katerimi javnostmi se želite pogovarjati, kaj so ključne stvari, ki jih morajo te javnosti vedeti o vašem izdelku, hkrati pa razmislite tudi, kaj še bi utegnilo ljudi zanimati poleg striktno prodajnih vsebin.

Vse odkar smo v Virtua PR slišali za odličen nastop družbe Maersk Group na družbenih medijih, verjamemo, da ni dejavnosti, ki se je ne da predstaviti na zanimiv način. Podjetje, ki se ukvarja s kontejnerskimi prevozi, ima 2.335.000 sledilcev na Facebooku, ki so tam predvsem zaradi ustvarjalnosti in domišljije uredništva, ki išče neobičajne poglede na na videz dolgočasno panogo. Tako se tudi mi radi zabavamo z na videz nemogočimi komunikacijskimi nalogami in si za vajo zamišljamo uredniške načrte za izmišljena podjetja, ki se ukvarjajo s povsem nerazburljivimi stvarmi. Enega od njih uporabimo za primer, kaj vse so lahko kakovostne vsebine za komunikacijske kanale na družbenih medijih.

Podjetje Šraufek se ukvarja s prodajo kovinskih vijakov in žebljev. Imajo relativno majhen, a zvest krog strank, ki cenijo nasvete, ki jim jih dajo izkušeni prodajalci. Na Facebooku želijo imeti svojo stran, tule pa je izbor vsebin, ki bi jim jih predlagali za objave:

  • kratke informacije o posameznih artiklih s fotografijami, ki jih posnamejo sami (ne produktne fotografije na belem ozadju!),
  • informacije o lokaciji trgovine in delovnem času,
  • zgodbe o zanimivih projektih, pri katerih so uporabljeni njihovi artikli,
  • načrti za razne izdelke (ptičje hišice, nabiralniki, ograjena greda za visoki vrt, knjižna polica ipd.), ki jih lahko hobi mojstri naredijo sami z njihovimi artikli,
  • predstavitev kakovostnih orodij, ki nam jih priporočajo za uporabo z njihovimi artikli,
    video in foto nasveti za hobi mojstre (kako odstraniti star barvni nanos z lesenega stola, kako zaščititi kovinsko ogrodje pred montiranjem ograje ipd.).

Poleg prodajnih vsebin smo torej umestili vsebine, ki same po sebi niso prodajne narave, spodbujajo pa potrebo po nakupu. Če so dovolj kakovostne, jih bodo Šraufkove zveste stranke delile med prijatelje, s katerimi jih družijo isti hobiji (hišna dela, vrtnarjenje, branje), in tako razširile glas o podjetju.

Skratka, če začnete razmišljati o svojih strankah kot ljudeh, ki imajo poklice in hobije in jih ne jemljete samo kot številke v poročilu na koncu meseca, se bo hitro našlo veliko zanimivih vsebin zanje.

V kratkem pa lahko napišemo kaj o personah, oziroma predstavnikih ciljnih javnosti, ki nam pomagajo pri sestavljanju vsebin.

 

Nina Kožar, svetovalka za digitalno komuniciranje

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.