Dobre prakse email marketinga

 

This post is also available in English

Čeprav so ji nekateri že desetletje nazaj odštevali dneve, e-pošta še zdaleč ni mrtva in tudi v 2020 ostaja eno ključnih marketinških orodij. V raziskavi 2020 B2B Marketing Mix Report je bil e-poštni marketing najpogosteje uporabljena marketinška taktika; uporablja jo kar 84 % vprašanih. Ker se v zadnjem času tudi mi pogosto srečujemo z vprašanji na temo učinkovitosti e-poštnih kampanj, smo prvi letošnji webinar posvetili email marketingu. Toplo vabljeni k ogledu posnetka, za vse, ki raje berete, pa smo pripravili tudi povzetek.

Oglejte si posnetek webinarja

E-naslov je ključna valuta inbound marketinga

Premium vsebina kot so vodiči, e-knjige, študije, poročila, webinarji itd. so sicer na voljo brezplačno, pravzaprav pa nam uporabniki zanje 'plačajo' z e-naslovom. Želeno vsebino jim ponudimo v zameno za e-naslov in privolitev v to, da jim pošiljamo novičnike in obvestila, jim sledimo po naših spletnih straneh in, najpomembneje, da jih lahko smiselno segmentiramo. Na podlagi segmentov namreč lahko ustvarimo bistveno bolj učinkovite vsebine.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing1Email marketing ne deluje v vakuumu. Orodja inbound marketinga se morajo med seboj prepletati in dopolnjevati, najpomembnejše pa je, da v središče vseh aktivnosti postavimo kupca.

Kako izboljšati open rate (delež odprtih emailov)

V B2B okolju v povprečju e-sporočilo odpre dobra petina prejemnikov, kar se sicer precej spreminja glede na panogo.

Na delež odprtih emailov vplivajo ime oz. naziv pošiljatelja, zadeva in besedilo predogleda.

Večini prejemnikov je najbolj pomembno to, kdo je pošiljatelj. Bolje se boste odrezali, če boste poleg imena podjetja kot pošiljatelja navedli tudi konkretno osebo in tako vzpostavili stik na bolj osebni ravni. 

Na drugem mestu med dejavniki, ki vplivajo na delež odprtih emailov, je zadeva (subject line), ki naj bo kratka in jedrnata ter hkrati dovolj zanimiva, da pritegne bralčevo zanimanje.

Zadnja priložnost, da prejemnika vzpodbudite k temu, da odpre vaš email, pa je besedilo predogleda (preview text). Pri običajnih emailih je to preprosto prva vrstica sporočila, če pa email pošiljate s platforme, kot je HubSpot pa lahko besedilo predogleda oblikujete sami. Na voljo imate nekaj več znakov kot v zadevi, je pa število prikazanih znakov odvisno od programa za odpiranje e-pošte, ki ga uporablja prejemnik, pa tudi od tega, ali vsebino bere na računalniku ali mobilni napravi.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing2Pošiljatelj, zadeva in predogled besedila so glavni dejavniki, ki vplivajo na odpiranje e-sporočil.

Kaj pa čas pošiljanja?

Naročniki nas pogosto vprašajo, kdaj je najboljši čas za pošiljanje e-sporočil. Univerzalnega pravila ni, pomembno pa je, da preizkušate različne dneve in ure pošiljanja ter se čim bolj prilagodite navadam posameznih ciljnih skupin.

Trendi v email marketingu

Kot ste najbrž že opazili, so si novičniki med seboj precej različni, v B2B marketingu pa je čedalje več takšnih, ki izgledajo kot 'običajni' emaili, s poudarkom na besedilu in preprostim oblikovanjem.

Pri Driftu na primer poudarjajo, da je cilj e-poštnega marketinga graditi pristne odnose s strankami ter spodbujati komunikacijo z njimi, zato prisegajo na e-maile, ki so podobni tistim, ki jih prejmemo od prijateljev ali družinskih članov (oseb, ki jim zaupamo). To ne pomeni, da se morate v celoti izogniti slikam, animacijam ali čustvenčkom, ni pa pametno z njimi pretiravati.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing3Primer Driftovega prodajnega mailinga: pošiljatelj je konkretna oseba (prodajnik), ton je sproščen in prijateljski, besedilo je kratko in preprosto oblikovano, vprašanje na koncu pa spodbuja k odgovoru. E-mail vsebuje tudi povezavo na video, kjer pošiljatelja še bolje spoznamo, obenem pa lahko s pomočjo chatbota z njim vstopimo v pogovor. (Več o chatbotih lahko preberete v enem naših prejšnjih člankov.)

Kot certificirani Vidyard partner smo pri Actuadu pripravili izobraževalne programe o video prodaji, ki bodo vašim prodajalcem pomagale pri uporabi videa v različnih scenarijih. Vidyard je sicer ena najboljših spletnih platform za poslovno uporabo videa.

Večina uporabnikov e-pošto bere na mobilnih napravah

Danes že več kot polovica uporabnikov e-pošto bere na mobilnih napravah. Če se vaš email na mobilniku ne bo prikazal pravilno, bo skoraj zagotovo romal naravnost v koš. Ko ustvarjate e-sporočila, imejte torej v mislih manjši zaslon in temu primerno prilagodite vsebino in obliko. Na mobilnih napravah so bolj učinkoviti emaili s krajšim besedilom, večjo pisavo in CTA-ji v obliki gumbov, paziti pa morate tudi na primerne dimenzije slik. Pred vsakim pošiljanjem preverite, kako se email prikaže na različnih mobilnih napravah in v različnih programih za odpiranje e-pošte, ki imajo svoje posebnosti.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing4Primer LinkedInovega mailinga, ki s CTA gumbom prejemnike spodbuja k sodelovanju v pogovoru (kar je navsezadnje bistvo e-pošte).

Personalizacija je veliko več kot naslavljanje prejemnika z imenom

Za vzpostavitev pristnega stika s kupci ni dovolj, da v nagovoru uporabite njihovo ime in se podpišete s svojim. Bazo prejemnikov morate najprej segmentirati, nato pa z različnimi vsebinami nasloviti specifične potrebe in interese posameznih segmentov. V HubSpotu lahko nastavite tudi avtomatizirano pošiljanje glede na prednastavljene sprožilce. Na primer: ko nekdo tretjič pogleda cenik določenega izdelka na vaši spletni strani, se sproži avtomatsko sporočilo z vsebino, ki je povezana s tem izdelkom.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing5HubSpot nam omogoča, da različne segmente prejemnikov nagovorimo z različno vsebino. Spreminjamo lahko celotno besedilo ali pa zgolj posamezne elemente. Nastavimo lahko tudi avtomatsko ponovno pošiljanje vsem, ki emaila niso odprli – z drugačnim besedilom zadeve.

Nekaj funkcionalnosti HubSpota za email marketing, ki jih potrebujete, če delate v marketingu ali prodaji

Snippets

Snippets so kratki, vnaprej pripravljeni delčki besedila, ki jih lahko s preprostim ukazom dodajate v besedilo emaila (in po želji prilagajate). Na ta način lahko na primer poskrbite, da bodo pri komuniciranju z določenim segmentom kontaktov vsi v prodajni ekipi uporabljali enak nagovor.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing6

Templates

Templates oziroma predloge so vnaprej pripravljeni emaili, ki jih lahko ustvarite sami, ali pa jih izberete v HubSpotovi knjižnici predlog. Predloge urejate z enostavnim načinom 'povleci in spusti' (drag and drop), vanje pa lahko dodajate tudi vnaprej pripravljene snippete. Namenjene so predvsem prodajnikom, ki tako izkoristijo čas, seveda pa lahko vsako predlogo še dopolnijo s svojim besedilom.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing7

Sequences

Sequences oziroma sekvence so serija vnaprej nastavljenih emailov, ki jih v vnaprej določenem časovnem obdobju pošiljamo v točno določenem zaporedju. Primer: Na konferenci ali sejmu ste pridobili veliko novih kontaktov. Vnaprej pripravite tri e-poštna sporočila, ki se sprožijo v razmaku nekaj dni. Prvega prejmejo vsi, drugega in tretjega pa samo tisti, ki se do tedaj še niso odzvali.

2020-Actuado-webinar-emailmarketing8

Še več primerov in nasvetov za bolj učinkovit email marketing boste izvedeli v posnetku webinarja.

Iza Križaj

Iza je zaključila študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede, magistrirala na eni izmed najboljših univerz za študij medijskih komunikacij, Univerzi v Amsterdamu, poučevala angleščino, prevajala, lektorirala in urejala različna besedila, zdaj pa se ukvarja predvsem z ustvarjanjem vsebin. Pri inbound marketingu najbolj ceni nevsiljiv pristop do potrošnikovih potreb in želja. Je nočna ptica, ki verjame, da se njeno najboljše delo zgodi po polnoči.

Jasna Suhadolc

Jasna je direktorica agencije Actuado in izkušena strokovnjakinja s področja digitalnega komuniciranja z več kot 20-letnimi izkušnjami. Sodeluje z domačimi in tujimi naročniki pri strategijah inbound marketinga in prodaje ter svetuje, izobražuje in predava. Obožuje marketing in nove tehnologije, predvsem pa je velika ljubiteljica predlog in seznamov za preverjanje. V zadnjem času se veliko posveča vrednosti, ki jih imajo za naročnike chatboti, webinarji in umetna inteligenca (AI). Jasna je avtorica knjige Nove priložnosti e-komuniciranja in pogosta predavateljica na različnih strokovnih konferencah. Je tudi pogosta žirantka pri podelitvi nagrad Effie in IABC Gold Quill, trenutno pa je tudi članica upravnega odbora IABC EMENA.