Podcasti tudi pri nas postajajo vedno bolj priljubljeni

 

2015-09-24_Podcasti.png

Podcasti oziroma poddaje, kot jih je v slovenščino prevedel Jonas Žnidaršič, so digitalne zvočne ali video oddaje, ki jih preko spleta lahko prenesemo na računalnike ali mobilne naprave. Nanje se lahko naročimo preko RSS protokola, kar pomeni, da nas naprave avtomatično obvestijo, ko so na voljo nove oddaje. Za iskanje, nalaganje in poslušanje poddaj je na voljo veliko različnih aplikacij, najbolj znana med njimi je Applov iTunes, med ljubitelji pa je dobro uveljavljen tudi Pocket Casts, ki je na voljo za iPhone in iPad, Android, Windows phone in v vseh najbolj razširjenih brskalnikih.

Podcaste ustvarjajo velike medijske hiše, ki z njimi obogatijo ponudbo svojih vsebin, podjetja in organizacije, strokovnjaki z raznih področij, pa tudi popolni ljubitelji, ki imajo dovolj znanja z določenega področja, da lahko z njim suvereno nastopajo ob boku večjim producentom medijskih vsebin. Tako praktično ni področja, ki ga podcasti ne bi pokrivali.

Skratka, karkoli že počnete, nekje je sorodna duša, ki o tem pripravlja oddajo in jo preko spleta pošilja v širni svet. Omeniti pa je treba, da pravoverni podcasterji radijskih in TV oddaj, ki jih medijske hiše objavljajo kot podcaste, ne priznavajo kot avtentične poddaje. Nekaj časa so tudi strogo ločili med podcasti, ki so bili samo v zvočni obliki in vodcasti, ki so imeli tudi video sliko. Meje so se precej zabrisale, pravzaprav je pomembno le to, da poddaje lahko v žepu nosimo naokoli in jih poslušamo kadarkoli, med kuhanjem, likanjem, tekom ali med urejanjem računovodstva.

Izraz podcast je bil prvič zabeležen leta 2004, a so razni entuziasti že pred tem snemali nekakšne zvočne bloge in jih objavljali na spletu, poslušalci pa so jih predvajali na tedanjem Applovem predvajalniku iPodu. Nekaj časa so bili vroč buzzword med tehnološkimi zanesenjaki, ki so nato malce pozabili nanje, kar pa ne pomeni, da je scena zamrla. Nasprotno, počasi se je razvijala in se tako okrepila, da imajo dandanes podcasti v Ameriki približno 46 milijonov poslušalcev (17 % populacije nad 12 let), vedno več pa jih je tudi pri nas. Podcasti so postali zelo zanimivi za oglaševalce, saj nagovarjajo precej raznolike profilirane skupine ljudi, vsem pa je skupna tehnološka radovednost. Zaradi občutljivosti poslušalcev na generične oglasne vsebine, podcasterji svoje sponzorje najraje predstavijo osebno, skozi lastne izkušnje z izdelki, predstavitev pa vtkejo v pripoved na nevsiljiv način. Tak način oglaševanja koristi vsem, oglaševalcu, avtorju in poslušalcem, ker zagotavlja boljši vtis, ki si ga ljudje ustvarijo o znamki.

Kot smo že omenili, tudi v Sloveniji nastaja vedno več podcastov, kar je verjetno posledica tega, da je vedno več tudi poslušalcev, ki jih zanimajo raznolike vsebine:

  • Apparatus je najbolj znana podcast mreža, ki jo vodi in ureja Anže Tomič, pod njenim okriljem pa nastajajo avtorske oddaje Apparatus, Glave (pri katerih občasno tudi gostujem), Podrobnosti, FilmFlow, Apgrejd in Pivotiranje.
  • Kampanja je podcast o marketingu in odnosih z javnostmi, ki ga pripravljata Petra Slanič in Domen Savič.
  • Metin čaj je podcast o medijih, novih tehnologijah in trendih prihodnosti. V okviru portala Metina lista ga pripravljata Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc, na istem portalu pa domujeta tudi PHodcast in Metamorfoza.
  • Marsowci so prav tako kot Apparatus mreža tematskih podcastov Membranje in Fotkast, v pripravi pa so tudi nove oddaje.
  • Torpedo je podcast, ki ga za svoj spletni medij Torek ob petih pripravlja Izak Košir.
  • Podcasti RTV Slovenija so sicer podcast oblike njihovih TV in radijskih oddaj, med njimi pa so izjema Številke, ki jih pripravlja Slavko Jerič in so izključno poddaja.

Med tujimi podcasti jih je sicer veliko, ki obravnavajo marketing, odnose z javnostmi, digitalno komuniciranje, nove tehnologije in podobne teme, a kot vsakič, bom tudi tokrat izkoristila priložnost, da poudarim, da je vedno najpomembnejša zgodba in sposobnost pripovedovanja. Če si začetnik in bi rad spoznal čare podcastov, ti zato predlagam nekaj odličnih poddaj, v katerih je poudarek na zgodbah:

  • This American Life je poddaja o zanimivih zgodbah, ki se dogajajo v vsakdanjem življenju v Ameriki.
  • Freakonomics je podaljšek znamenitih knjig Stevena Levitta in Stephena Dubnerja, ki s stališča ekonomistov obdeluje vse možne zanimive teme.
  • Radiolab je poddaja za radovedneže, ki nas zanima vse od znanosti in družboslovja do osebnih človeški izkušenj.
  • Serial je novinarski eksperiment, ki je milijone poslušalcev pripravil do vsakotedenskega čakanja, da se novi del oddaje pojavi na njihovem podcast predvajalniku. Avtorji so šli po sledeh 15 let starega umora najstnice Hae Min Lee in raziskovali, ali je njen nekdanji fant Adnan Sayed po krivem ali po pravici obsojen zanj.

Nina Kožar, svetovalka za digitalno komuniciranje

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.