Vloga družbenih medijev v vhodnem marketingu

 

V spletu vsebin in komunikacijskih kanalov, ki se jih poslužujemo v vhodnem marketingu, imajo družbeni mediji zelo pomembno oziroma kar nepogrešljivo vlogo:

2015-12-21_vloga_druzbenih_medijev.png

Vsak družbeni medij ima svoje značilnosti in vsi niso primerni za vsako blagovno znamko. Pri načrtovanju komunikacijske strategije imejte v mislih svoje ciljne javnosti, pa tudi svoje komunikacijske cilje in izberite pravo kombinacijo komunikacijskih kanalov. Če se izkaže, da na katerem od njih kljub vašim prizadevanjem ni konkretnejših rezultatov, ga opustite in več časa posvetite tistim, ki so se izkazali za uspešne.

V naše strategije vhodnega marketinga najpogosteje vključujemo naslednje družbene medije:

  • Facebook (cca. 850.000 slovenskih uporabnikov) je nepogrešljivi člen nastopa blagovne znamke ali podjetja na spletu. Na najpopularnejšem družbenem mediju ljudje sledijo stranem blagovnih znamk, da bi pridobili najnovejše informacije, bili deležni ugodnosti, imeli neposreden dostop do podpore kupcem in izrazili pripadnost oziroma življenjski slog.
  • Twitter (cca. 95.000 slovenskih uporabnikov) je družbeni medij s svojo značilno publiko, ki si želi hitrega odziva sogovornika, zato se nanj ne podajajte, če niste pripravljeni ves čas budno spremljati omemb vaše blagovne znamke in pogovorov o temah, ki se nanašajo na vašo ponudbo. Glavna značilnost tega medija je oseben pristop h komuniciranju, ki bo še posebej izrazil značaj vaše znamke.
  • LinkedIn je izrazito namenjen poslovnemu in kariernemu komuniciranju, kjer si svoje profile oziroma strani lahko ustvarijo posamezniki in podjetja, nikakor pa ne smete spregledati LinkedIn skupin, kjer se združujejo uporabniki z enakimi poslovnimi in tudi zasebnimi interesi. Te so pogosto najboljša priložnost za komuniciranje z zelo natančno profilirano ciljno skupino.
  • YouTube (cca. 1.180.000 slovenskih uporabnikov) je kanal za video vsebine, ki omogoča enostavno ustvarjanje seznamov predvajanj (playlist), editiranje video posnetkov, vgnezdenje (embed) na spletna mesta in deljenje na ostalih družbenih medijih.
  • Instagram (cca. 75.000 slovenskih uporabnikov) je zelo učinkovit predvsem pri predstavitvi vizuelno privlačnih izdelkov, pa tudi pri ustvarjanju podobe znamke s predstavitvijo življenjskega sloga, ki naj bi ga imeli njeni uporabniki (primer je znamka oblačil za prosti čas @Patagonia s fotografijami narave in pustolovcev).
  • Slideshare je navadno podporna platforma, na kateri objavljamo prezentacije in razne dokumente, ki jih od tam enostavno delimo prek ostalih profilov v družbenih medijih. So odličen arhiv vsebin kot so navodila za uporabnike, obrazci, članki iz tiskanih medijev ipd.

Facebook, Twitter, YouTube, Instagram in LinkedIn omogočajo tudi oglaševanje za slovenske uporabnike. Z oglasi na teh družbenih omrežjih lahko že z manjšimi zneski dosežemo dobre rezultate, zato jih vključite v svoj komunikacijski načrt in predvidite stroške zanje.

Nikakor pa ne pozabite, da nastop v družbenih medijih zahteva spremljanje, hitro odzivanje in neprestano iskanje priložnosti za posredovanje informacij skozi pogovore z uporabniki. Samo na ta način boste dosegli želene rezultate in uspešno pridobili nove kupce.

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.