Sodelovanje z uporabniki družbenih medijev

 

2016-01-22_sodelovanje_z_uporabniki_druzbenih_medijev.jpg

Ljudje vedno več časa namenjamo družbenim oziroma spletnim medijem, kjer med drugim najdemo informacije o blagovnih znamkah, ki nam pomagajo pri odločanju za nakup. Zato vedno večkrat vključujemo v komuniciranje tudi vplivne uporabnike družbenih medijev in producente digitalnih vsebin, ki so pomembni za širjenje sporočil o izdelkih oziroma storitvah.

Tokrat z vami delimo nekaj izkušenj in znanja, ki smo ga pridobili s tovrstnimi aktivnostmi.

Izbirajte preudarno

Med vplivne uporabnike družbenih medijev ne štejemo le tviterašev in instagramerjev z največ sledilci, blogerjev z najbolj popularnimi blogi, podcasterjev z največjim dosegom, in urednikov Facebook skupin z največ člani. Pomembno je predvsem o čem pišejo oziroma govorijo in kdo so njihovi bralci. Bloger, ki ima dnevno več kot 1.000 bralcev in ga moda ne zanima, je manj primeren za predstavitev znamke oblačil kot bloger, ki ima dnevno 200 bralcev, a piše o zadnjih modnih trendih in ima zvesto publiko, ki sledi njegovim stilskim zapovedim. Se značaj in življenjski oseb, s katerimi nameravate sodelovati, skladajo z značajem, ki ga želite določiti vaši blagovni znamki? Nekaj časa redno spremljajte njihove objave in si zabeležite pomembne podatke – če spremljajo najnovejše filme, jih lahko nagovorite ob promociji filmskih vsebin, če so sladkosnedi, jih lahko povabite na otvoritev kavarne, če radi berejo, jim ponudite recenzijske izvode knjig. Če ste v fazi oblikovanja strategije komuniciranja preudarno opredelili svoje poslovne in komunikacijske cilje, vam ne bo težko izbrati tudi primernih ljudi, s katerimi boste sodelovali pri promociji.

Pripravite promocijski material

Če želite, da vplivneži vaše sporočilo jasno in natančno prenesejo svojim bralcem in poslušalcem, jim pripravite kratko in jedrnato predstavitev izdelka oziroma storitve z vsemi poglavitnimi lastnostmi in prednostmi, določite #hashtag za označevanje objav in ne pozabite na svoje kontaktne podatke, kjer lahko dobijo več informacij. Zgodilo se nam je že, da smo kot tviteraši tudi sami dobili promocijski paket izdelkov, ki smo se ga zelo razveselili, pa še danes ne vemo, komu se lahko zahvalimo zanje.

Zberite objave

Po predstavitvi izdelka oziroma storitve vplivnežem, spremljajte njihove objave. V pomoč vam bo #hashtag, ki ste ga določili v promocijskem materialu, a ni nujno, da ga bodo vsi uporabili. Vsebine, ki jih bodo generirali, posredujte prek svojih komunikacijskih kanalov – Facebook strani, Twitter profila, LinkedIn strani, bloga, spletne strani, intraneta ipd. To lahko počnete postopoma in tako podaljšujete promocijski čas, lahko pa jih hkrati zberete z orodjem Storify in ustvarite pregled nad vsemi odzivi. Če je med njimi kakšno negativno mnenje, se nanj odzovite z argumenti, ali pa se zanj zahvalite in ga, če je tehtno, upoštevajte pri nadaljnjem razvoju izdelka. Ne pozabite se za vsako objavo avtorjem zahvaliti preko zasebnega sporočila.

Negujte odnose

Če ste bili s sodelovanjem zadovoljni vsi – vi in vplivneži, vzdržujte dobre odnose in jih redno obnavljajte z novimi promocijskimi aktivnostmi (predstavitve novih izdelkov v liniji, letno srečanje, obveščanje o novostih ipd.). Če je v komunikaciji prišlo do kakršnihkoli nesporazumov, jih razjasnite in rešite. Svoj seznam vplivnežev redno posodabljajte in dopolnjujte. Kot ostale adreme je tudi to velika dragocenost, ki vam lahko da znatno prednost pred konkurenco.

Foto: Garry Knight, licenca Creative Commons

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.