Kaj lahko z Instagramom naredite za prepoznavnost vaše blagovne znamke?

 

Instagram je med najbolj priljubljenimi družbenimi mediji, posebej v segmentu najstnikov in mladine , kjer prehiteva celo Facebook in Twitter. V Sloveniji naj bi imel okoli 75.000 uporabnikov, zato je vsekakor vreden pozornosti, ko načrtujete svojo komunikacijsko strategijo.

Kot vsak družbeni medij, ima tudi Instagram svojo zelo specifično publiko, ki se praviloma lažje izraža s slikami kot z besedami in je tudi bolj ustvarjalna na vizualnem področju. Prepričati jih boste morali s podobo, zato dobro premislite, kaj in kako komunicirati.

Vsebine, ki so primerne in zanimive za Instagram: 

  • predstavitev življenjskega sloga, ki naj bi bil povezan z vašo blagovno znamko in njenimi uporabniki,
  • predstavitev vsakdanjega življenja v vašem podjetju, če menite, da je to dovolj zanimivo za vaše potencialne kupce in ostale ciljne javnosti (npr. bodoči zaposleni),
  • načini uporabe vaših izdelkov oziroma storitev.

Odličen primer predstavitve življenjskega sloga uporabnikov je komuniciranje znamke športne opreme Patagonia, ki objavlja fotografije divje narave in ljudi, ki v njej brezskrbno uživajo v trpežnih oblačilih.

Screen_Shot_2016-02-17_at_14.37.30.png

Naš partner za vsebinski marketing, Hubspot, na svojem Instagram profilu objavlja fotografije in video posnetke življenja v podjetju in tako imena s seznama kontaktov za pomoč uporabnikom povezuje z obrazi, eden njihovih glavnih komunikacijskih ciljev pa je tudi predstavitev delovnega okolja ljudem, ki jih zanimajo kot bodoči sodelavci.

Screen_Shot_2016-02-17_at_14.45.02.png

Kot dober primer predstavitve načina uporabe izdelkov, bom spet navedla znamko Sugru, ki je tudi sicer eden mojih najljubših primerov odličnega komuniciranja z uporabniki. Izdelujejo plastično maso, s katero lahko popravite in izboljšate vse od čevljev do avtomobila, kar prikazujejo tudi z vsebinami svojega Instagram profila.

Screen_Shot_2016-02-17_at_14.46.24.png

Da bi lahko uporabljali Instagram, morate na svoj pametni telefon namestiti aplikacijo, ki vam bo omogočala fotografiranje z uporabo filtrov. Svoj profil poimenujte tako, da ga bodo iskalniki prepoznali in povezali z vašo znamko (najbolje kar z imenom znamke, če je še prosto). Dodajte mu kratek opis in povezavo na vašo spletno stran.

Fotografije naj bodo kakovostne, za slikanje se dogovorite s sodelavci, ki se s tem radi ukvarjajo in imajo nekaj talenta. A ne bodite preveč izbirčni, pomembno je, da imajo občutek za dober motiv. Izogibajte se objavljanju fotografij, ki niso bile posnete za Instagram, na primer promocijskim fotografijam za kataloge. Pozabite na fotografije iz bank podob kot je istockphoto. Objavljanje napisov brez slike načeloma tudi ni zaželeno.

Fotografije opremite z lokacijo (če je možno oziroma, če želite promovirati svoje lokale), kratkim opisom in ključnimi besedami - #hashtagi. A s hashtagi ne pretiravajte, saj to odvrača nekatere resnejše uporabnike. Določite jih smiselno, za kategorije, kjer se tudi sicer zbirajo slike z vašo tematiko (npr. #kruh), ne pa za kategorije, ki so preširoke in v njih najdeš marsikaj (npr. #happy).

Sledite tudi hashtagom, ki lahko opisujejo tudi vaše izdelke in objavam, ki imajo kot lokacijo navedene vaše lokale. Delite fotografije vaše ponudbe, ki so jih posneli drugi uporabniki (ne pozabite jim slediti). Žal tega aplikacija Instagram ne omogoča sama po sebi, zato uporabite aplikacijo Repost for Instagram.

Instagram žal nima niti svojega analitičnega orodja, zato za analizo uspešnosti navadno uporabljamo Iconsquare. Zagotovo vas bo zanimala rast števila sledilcev in število sledilcev v primerjavi s številom lajkov oziroma komentarjev na posamezni objavi.

Slik z Instagrama ne pozabite deliti tudi na svojih Facebook straneh, Twitter profilih in ostalih digitalnih komunikacijskih kanalih. Z ikonami na vidnih mestih naredite povezavo na svoj profil in sledilce z drugih kanalov občasno spomnite, da vam lahko sledijo tudi tam. Instagram pa je tudi zelo uporabna platforma za hitro prirejanje nagradnih iger, v katerih sledilcem določite temo fotografije in hashtag, s katerim naj označijo slike, ki jih želijo uvrstiti v tekmovanje, najboljše pa seveda nagradite.

Več o izbiri komunikacijskih kanalov in nagovarjanju ciljnih javnosti pa lahko preberete v našem Vodiču po učinkovitem vsebinskem marketingu. Vabimo vas, da si ga prenesete brezplačno.

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.