Inbound marketing

2015-09-15_Inboud_mktg.jpg

Inbound oziroma vhodni marketing z blogi, nastopi na družbenih medijih, podcasti, video vsebinami, e-knjigami, e-sporočili, optimizacijo za iskalnike in podobnimi komunikacijskimi aktivnostmi, ki se naslanjajo na kakovostne vsebine, pritegne pozornost kupcev še preden se odločajo za nakup ali na katerikoli stopnji prodajnega procesa. Pri tem se razlikuje od outbound oziroma izhodnega marketinga, ki s TV in radijskimi oglasi, letaki, telemarketingom in tradicionalnimi oblikami oglaševanja kupuje pozornost potencialnih kupcev.

Če z relevantnimi in kakovostnimi vsebinami pomagate ljudem, ki se odločajo za nakup, s tem pridobite njihovo pozornost in povečate možnost, da se bodo odločili za vaš izdelek. To so odgovori na vsa možna vprašanja in potrebe kupcev v vseh fazah nakupa, poleg tega pa še vaše znanje in izkušnje. Ker s tem niste vsiljivi, ampak koristni, si boste prej pridobili simpatije kupcev kot konkurenca, ki jih zasipava s telefonskimi klici in jim v nabiralnike tlači gore letakov. Kadar ljudje aktivno iščejo informacije, sprostijo svoje anti-marketing filtre in takrat je veliko lažje vzpostaviti pristen odnos z njimi.

Narava vhodnega marketinga je delovanje na več komunikacijskih kanalih, ki se med seboj prepletajo. Z ljudmi namreč komuniciramo povsod, kjer iščejo informacije o nakupih in kjer pričakujejo pomoč. Pri vsakem od kanalov pa moramo skrbno spremljati in analizirati odzive in se znati sproti prilagajati željam in potrebam uporabnikov.

Kljub vsem prednostim pa vhodni marketing ni edini pravi način za doseganje kupcev. Podpora izhodnega marketinga je na ključnih točkah še vedno koristna, še posebej na področjih, kjer se za pozornost poteguje več blagovnih znamk hkrati. Še vedno velja sveto pravilo – najpomembnejše so dobre vsebine, ki pa morajo biti posredovane preko primernih komunikacijskih kanalov, da dosežejo prave ljudi. Na koncu koncev morajo imeti vse vaše komunikacijske aktivnosti en sam namen – prodajo vaših izdelkov oziroma storitev.

V naslednjem zapisu bomo malce podrobneje opisali postopek vzpostavljanja dobrih odnosov s strankami skozi komunikacijske aktivnosti vhodnega marketinga.

Nina Kožar, svetovalka za digitalno komuniciranje

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina has been working in marketing and public relations for more than 25 years. She started as a marketing and promotion manager for local representatives of EMI and Universal Music record labels and later worked in film production. Coincidentally she landed a temporary job in digital communication and finally found her calling. As information architect, copywriter or project manager she worked on many websites and advertising campaigns, some of them awarded (Golden Quill, SOF). A veteran member of company team since 2011 she develops communication strategies and loves writing content for some of our biggest clients. She enjoys a good book and has the biggest collection of podcasts she’ll never have the time to listen.