Inbound marketing

 

2015-09-15_Inboud_mktg.jpg

Inbound oziroma vhodni marketing z blogi, nastopi na družbenih medijih, podcasti, video vsebinami, e-knjigami, e-sporočili, optimizacijo za iskalnike in podobnimi komunikacijskimi aktivnostmi, ki se naslanjajo na kakovostne vsebine, pritegne pozornost kupcev še preden se odločajo za nakup ali na katerikoli stopnji prodajnega procesa. Pri tem se razlikuje od outbound oziroma izhodnega marketinga, ki s TV in radijskimi oglasi, letaki, telemarketingom in tradicionalnimi oblikami oglaševanja kupuje pozornost potencialnih kupcev.

Če z relevantnimi in kakovostnimi vsebinami pomagate ljudem, ki se odločajo za nakup, s tem pridobite njihovo pozornost in povečate možnost, da se bodo odločili za vaš izdelek. To so odgovori na vsa možna vprašanja in potrebe kupcev v vseh fazah nakupa, poleg tega pa še vaše znanje in izkušnje. Ker s tem niste vsiljivi, ampak koristni, si boste prej pridobili simpatije kupcev kot konkurenca, ki jih zasipava s telefonskimi klici in jim v nabiralnike tlači gore letakov. Kadar ljudje aktivno iščejo informacije, sprostijo svoje anti-marketing filtre in takrat je veliko lažje vzpostaviti pristen odnos z njimi.

Narava vhodnega marketinga je delovanje na več komunikacijskih kanalih, ki se med seboj prepletajo. Z ljudmi namreč komuniciramo povsod, kjer iščejo informacije o nakupih in kjer pričakujejo pomoč. Pri vsakem od kanalov pa moramo skrbno spremljati in analizirati odzive in se znati sproti prilagajati željam in potrebam uporabnikov.

Kljub vsem prednostim pa vhodni marketing ni edini pravi način za doseganje kupcev. Podpora izhodnega marketinga je na ključnih točkah še vedno koristna, še posebej na področjih, kjer se za pozornost poteguje več blagovnih znamk hkrati. Še vedno velja sveto pravilo – najpomembnejše so dobre vsebine, ki pa morajo biti posredovane preko primernih komunikacijskih kanalov, da dosežejo prave ljudi. Na koncu koncev morajo imeti vse vaše komunikacijske aktivnosti en sam namen – prodajo vaših izdelkov oziroma storitev.

V naslednjem zapisu bomo malce podrobneje opisali postopek vzpostavljanja dobrih odnosov s strankami skozi komunikacijske aktivnosti vhodnega marketinga.

Nina Kožar, svetovalka za digitalno komuniciranje

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.