Kaj morate vedeti o platformi za objavljanje Facebook Instant Articles?

 


Facebook je eno od največjih omrežij za objavljanje vsebin, ki ga dnevno obišče milijarda od 1,6 milijarde vseh uporabnikov. Nekateri od njih tam preživijo dobršen del svojega delovnega in prostega časa - še najraje pa kje na poti na svojih mobilnih napravah. 

 
In ker Facebooka uporabniki že dolgo nimajo le za kratek čas, pač pa iščejo informacije, moramo objavljati koristne vsebine, kajti tam so potencialni bralci, ki jim te vsebine utegnejo koristiti. A kako izstopati med neskončnimi količinami vseh objav? Dobro vemo, kako nestrpni so uporabniki - če morajo na vsebino čakati že zgolj nekaj sekund, ker se mora članek na povezavi s Facebookove objave naložiti, obupajo in ga zaprejo. Eno objavo kasneje jih namreč čaka že nova vsebina, enako zanimiva in koristna, morda še bolj. 
 
Facebook ne bi bil Facebook, če ne bi ponudil rešitve v obliki nove platforme za objavljanje člankov Facebook Instant Articles, ki so jo napovedovali že lani in ki omogoča hipno nalaganje člankov na mobilnih napravah. Platformo trenutno že uporablja nekaj sto ustvarjalcev vsebine po svetu, med njimi tudi The New York Times, National Geographic, Cosmopolitan, Bild, The Guardian ..., od 12. aprila, po Facebookovi konferenci F8, pa jo bodo lahko uporabljali vsi, ki bodo želeli objavljati svoje vsebine in ki bodo predvsem pripravljeni na to. Pri Facebooku si namreč želijo ohraniti (in še izboljšati) dobro uporabniško izkušnjo, zato bodo morali uporabniki platforme zadostiti določenim zahtevam.

platforma-facebook-instant-articles-publishers

(Vir)

Kaj sploh je članek, objavljen na platformi Facebook Instant Articles?

Objava takega članka ne pomeni avtomatično objave na Facebooku. Platforma je ločeno orodje, ki omogoči prikaz članka kot »Instant Article« v primeru, da je uporabnik na mobilni napravi preusmerjen na spletno stran, kjer je članek s tako funkcionalnostjo objavljen.

Kaj ponuja platforma?

Facebook Instant Articles je namenjen uporabi na mobilnih napravah. Kot veste, se v Facebookovi aplikaciji članki ne naložijo hipoma, ampak je treba malce počakati, da se stran naloži. Facebook Instant Articles to odpravljajo in bralci imajo članek na razpolago v trenutku.

 

 

A pozor – Facebook Instant Articles je namenjen izključno mobilnim napravam; če boste članke brali na računalnikih, boste kot običajno preusmerjeni na spletno stran. Enako bo pri deljenju članka: deljena bo povezava do originalnega članka na spletni strani ustvarjalca vsebine. Uporabniki, ki bodo kliknili na povezavo na mobilnih napravah, bodo preusmerjeni na platformo Facebook Instant Articles, uporabniki, ki bodo kliknili na povezavo z računalnika, bodo preusmerjeni na originalen članek na spletni strani.

Kaj pa analitika?

Bralci vaših člankov na platformi Facebook Instant Articles ne bodo preusmerjeni na vašo spletno stran, tako da se ne bodo šteli v kvoto prometa s Facebooka. A brez skrbi – v Google Analytics in podobnih orodjih bo vseeno zabeležen promet s te platforme, tako da boste številke še vedno lahko spremljali.

In te so zaenkrat odlične. Francoski spletni časopis Liberation po dvomesečnem objavljanju vseh svojih člankov (osupljivih 150 na dan) na platformi poroča o kar 30% podaljšanju časa, ki ga bralec preživi ob posameznem članku, opazili pa so tudi večjo zavzetost bralcev in večji prihodek na posamezni članek. 

Kako se pripraviti na uporabo platforme?

Kot rečeno, Facebook Instant Articles ne bo nekaj, kar boste od 12. aprila dalje lahko kar uporabljali, ampak se bo treba na platformo bolj ali manj temeljito pripraviti. To bo odvisno od tega, kje objavljate članke (ali zapise na blogu) sedaj, kolikokrat jih objavljate pa tudi od vašega tehničnega znanja.

V vsakem primeru vam priporočam, da se začnete pripravljati danes, če želite aprila že uporabljati platformo Facebook Instant Articles.

  1. Preglejte seznam vsega, kar potrebujete za uporabo platforme:
  • Stran na Facebooku.
  • Aplikacijo Facebook Pages, da si boste predogledali svoje objave na telefonu (iPhone ali Android).
  • RSS-feed, ki prikazuje celotno vsebino vaših člankov, če želite avtomatizirati objavljanje svoje vsebine na platformo.
  • Oznako (markup) za Facebook Instant Articles na vašem blogu ali spletni strani. WordPress bo za to poskrbel s posebnim vtičnikom, ki ga še razvija, obstaja pa tudi vtičnik PageFrog, ki to že omogoča.
  • Najmanj 50 člankov, ki jih bo pred objavo na platformi Facebook moral potrditi (izbrali bodo naključen vzorec in pregledovali skladnost člankov z njihovimi programskimi, tehničnimi in oblikovnimi zahtevami).
  • Orodje Facebook Business Manager, prek katerega boste lahko dostopali do podpore za platformo.

Dobro je, da te zahteve poznate danes. Če drugega ne, se boste lažje odločili, ali je platforma primerna za vas. Najbrž ne, če imate trenutno 15 objavljenih zapisov in objavite po enega na teden. V tem primeru se vam torej trenutno (še) ni treba ukvarjati z njo.

 

  1. Prijavite se za uporabo platforme Facebook Instant Articles. Po prijavi boste prejeli sporočilo s povezavama do vodiča z vsemi informacijami ter tehničnimi zahtevami za Facebook Instant Articles in zaprte skupine na Facebooku za ustvarjalce vsebine.

 

  1. Ugotovite, katere možnosti imate, če ne uporabljate Wordpressa. Če uporabljate kakšno drugo orodje za objavljanje vsebine (torej vse od Mediuma do recimo Joomle), vam ne preostane drugega, kot da počakate in vidite, ali bo ponudnik podprl oz. ponudil rešitev, ki bo omogočala uporabo Facebok Instant Articles. In če uporabljate svoj CMS, preverite, ali lahko dodate oznako za Facebook Instant Articles. Če ne veste, kako, vprašajte programerja v vašem podjetju. 

platforma-facebook-instant-articles-markup

(Vir)

Kako pa je z oglaševanjem?

Platforma bo vsem, ki boste objavljali, omogočila celovit nadzor ne le nad obliko vaših člankov, pač pa tudi nad podatki in oglasi. Oglase boste lahko objavljali neodvisno od Facebooka z nekaj omejitvami glede razporeditve oz. gostote oglasov in drugih funkcionalnosti (pri takšnih oglasih ne boste mogli uporabljati Facebookovega orodja za segmentiranje uporabnikov) ali pa prek Facebookovega orodja za oglaševanje. V vsakem primeru boste lahko uporabljali Facebokoova analitična orodja.

 

Če nameravate uporabljati platformo, vas do 12. aprila čaka kar nekaj dela. Ne pozabite pa, da prijetno uporabniško izkušnjo poleg tehnične in oblikovalske prijaznosti članka oblikuje tudi – vsebinska. Kako torej napisati članke, da jih bodo bralci radi brali tudi na novi platformi? Ugotovite v našem Vodiču po učinkovitem vsebinskem marketingu, ki si ga lahko prenesete brezplačno.