Zakaj je video ključno orodje v marketingu in prodaji

 

This post is also available in English

Video vsebine so izjemno učinkovit način komuniciranja s kupci. Tega se danes zavedajo tudi mnoga B2B podjetja, ki video že uspešno vključujejo v svoje marketinške aktivnosti. Manj je takih, ki znajo video učinkovito uporabljati tudi v prodaji, prav tu pa se skriva velik potencial.

Video predstavlja najboljšo alternativo sestankom v živo, saj omogoča, da se potencialnim kupcem predstavimo z obrazom in glasom, jih osebno nagovorimo, jim pomagamo pri reševanju težav in natančneje razložimo prednosti določenega izdelka ali storitve. To je še posebej aktualno v času pandemije, ki nam je omejila osebne stike in s tem priložnosti grajenja odnosov s strankami.

Vidyard je ena najboljših platform za poslovno uporabo videa

Vidyard je spletna platforma za video vsebine, ki jo za svoje videe uporablja tudi HubSpot. Vidyard in podobne video platforme nam omogočajo, da vse video vsebine, ki jih že imamo, zberemo na enem mestu, jih opremimo s podnapisi in interaktivnimi elementi, kot so CTA gumbi in prijavni obrazci, jih vgnezdimo na spletne strani, po želji zaščitimo z gesli, enostavno delimo prek emaila ali družbenih omrežij, obenem pa tudi merimo njihovo uspešnost.

Poleg tega lahko z Vidyardom ustvarjamo nove, personalizirane video vsebine, ki nam pomagajo izboljšati učinkovitost prodaje in podpore kupcem. Snemamo lahko tako sebe (s spletno kamero) kot dogajanje na našem ekranu, posnetke pa enostavno delimo s (potencialnimi) kupci prek emaila. Prejemniki si lahko videoposnetke ogledajo večkrat, jih delijo z drugimi relevantnimi osebami, lahko pa jim tudi omogočimo, da si jih prenesejo na svoj računalnik.

Prednosti Vidyarda oziroma zakaj ‘YouTube ni dovolj’

Objavljanje izobraževalnih vsebin na YouTubu je odličen način nagovarjanja potencialnih kupcev, ki so šele na začetku nakupne poti in raziskujejo načine, kako bi rešili nek izziv, a nas morda še ne poznajo. Na YouTubu je ogromno vsebine, ki jo algoritem uporabnikom predvaja glede na njihove interese, kar pomeni, da bomo hitro izgubili njihovo pozornost, ostal pa nam bo zgolj podatek o skupnem številu ogledov.

Ko se uporabniki odločajo za nakup in obiščejo našo spletno stran, je veliko primernejši Vidyard, saj nudi večji nadzor nad tem, kaj bodo videli in kakšen bo njihov naslednji korak.

Pri Vidyardu ni oglasov, tako kot pri YouTubu, še ena pomembna pomanjkljivost YouTuba pa je ta, da se uporabnikom po ogledu našega videa prikaže vsebina, na katero ne moremo vplivati – včasih tudi videi naših konkurentov. Pri Vidyardu vidijo le tisto vsebino, ki smo jo na seznam predvajanja uvrstili mi. Z obrazci, ki jih lahko vstavimo neposredno v video, zbiramo podatke o uporabnikih in povečamo možnost konverzije, s CTA-ji jih pripeljemo k določeni akciji, lahko pa jim ponudimo tudi možnost, da si v našem koledarju izberejo termin za sestanek.

Integracija z orodji za marketinško avtomatizacijo

Z Vidyardovim orodjem za spremljanje odzivov (engagement tracking) beležimo ne le števila ogledov, temveč tudi kdo si je video ogledal, katere dele videa si je določena oseba ogledala in kolikokrat si jih je ogledala.

Z integracijo s CRM-jem in orodjem za marketinško avtomatizacijo, kot je HubSpot, lahko vse te podatke spremljamo na enem mestu in na njihovi podlagi ustvarjamo segmente, ki jih uporabimo pri marketinški avtomatizaciji. Nastavimo lahko na primer avtomatsko sprožanje e-pošte vsem, ki so video pogledali večkrat, ali pa glede na podatke o ogledih videa prilagajamo vsebino pristajalnih strani.

Na ta način izboljšamo učinkovitost prodajnega procesa, skrajšamo prodajni cikel in marketinški pristop prilagodimo tako, da je bolj relevanten za naše persone.

Kako vam lahko pomagamo pri video prodaji?

V agenciji Actuado smo opravili Vidyardov program usposabljanja za video prodajo in prvi v regiji postali Vidyard Video Selling Certified Partner. S tem smo pridobili dostop do izobraževanj in podpore Vidyardove ekipe strokovnjakov ter okrepili načine svetovanja in pomoči naročnikom pri uporabi videa v prodaji.

Vaši prodajni ekipi lahko pomagamo na več načinov:

  • brezplačni webinar o uporabi personaliziranega videa v prodaji,
  • 8-tedenska delavnica za prodajne ekipe, ki želijo kar najbolje izkoristiti video v različnih scenarijih,
  • prilagojen izobraževalni program za večje prodajne ekipe, z več naprednimi vsebinami in praktičnega usposabljanja.

Vabimo vas, da si preberete več o izobraževalnih programih o video prodaji, ki jih ponujamo, in ugotovite, kateri je najbolj primeren za vas.

New call-to-action

Iza Križaj

Iza je zaključila študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede, magistrirala na eni izmed najboljših univerz za študij medijskih komunikacij, Univerzi v Amsterdamu, poučevala angleščino, prevajala, lektorirala in urejala različna besedila, zdaj pa se ukvarja predvsem z ustvarjanjem vsebin. Pri inbound marketingu najbolj ceni nevsiljiv pristop do potrošnikovih potreb in želja. Je nočna ptica, ki verjame, da se njeno najboljše delo zgodi po polnoči.