Šest smernic za pripravo kakovostnih vsebin

 

2016-11-15-kakovostne_vsebine

Vsebinski marketing je dolgoročna zavezanost, ne enkratna kampanja. Zavedati se morate, da boste morali redni pripravi vsebin posvečati dovolj časa in sredstev, ki bodo potrebna za kakovostne vsebine.

Ena ključnih sestavin uspešnega vsebinskega marketinga so namreč kakovostne vsebine. Vsebine, v katerih vaši bralci vidijo vrednost, jih radi preberejo/pogledajo in tudi delijo, jim zaupajo in se k njim  radi vračajo.

Kakovostne vsebine so še toliko bolj pomembne v zadnjem času, ko smo soočeni s poplavo vsebin. V tej poplavi vsebin bodo le kakovostne uspele pridobiti stalne in zveste obiskovalce, ki jih boste spotoma lahko spremenili tudi v kupce. Slaba vsebina pa jih bo odgnala in s tem škodovala ugledu ter kredibilnosti vaše blagovne znamke. Zato ne pripravljajte vsebin zgolj zato, da nekaj objavite, ampak se osredotočite na njihovo kakovost.

V pomoč smo zbrali nekaj smernic za pripravo kakovostnih vsebin.

Ne kradite vsebin

Najpomembnejši napotek oz. že kar zapoved je, da ne kradite vsebin. Če ste na spletu našli super članek, katerega vsebina bi bila zanimiva tudi vaši ciljni skupini, se ne prepustite skušnjavi, da bi ga kar skopirali, ker mislite, da to lahko naredite ali »ker tako delajo vsi«. Enako velja za fotografije. Čeprav vas zaradi take očitne kršitve avtorskih pravic morda nihče ne bo preganjal, vas bodo kaj hitro spregledali uporabniki. Kopiranje vsebin bo ogrozilo vaš ugled in ugled blagovne znamke, prav tako podvajanje vsebin kaznujejo iskalniki.

To seveda ne pomeni, da ne smete uporabiti vsebin, ki ste jih našli na internetu. Zunanje vire lahko citirate, se nanje sklicujete, morate pa ustrezno navesti vir in povezavo do originalne vsebine. Tuje vsebine lahko tudi delite na svojih kanalih, ne smete pa jih objaviti, kot da ste avtor vi sami. Pri slikovnem materialu preverite avtorsko zaščito – veliko slikovnega materiala na spletu je tudi prosto dostopnega (vendar to preverite) ali pa njihovi avtorji pod različnimi licencami Creative Commons dovoljujejo nadaljnjo uporabo.

Vsebine prilagodite ciljnim skupinam

Prvi korak do dobrih vsebin je dobra opredelitev ciljnih skupin in nakupnih person. Če boste dobro poznali svoje ciljne skupine, boste lažje pripravljali vsebine, v katerih bodo uporabniki videli vrednost. Vprašajte se, ali vaša vsebina rešuje problem, s katerim se soočajo vaše ciljne skupine, ali odgovarja na njihova vprašanja. Ali jim daje originalen vpogled v raziskano temo, predstavlja strokovno mnenje, ki mu lahko zaupajo? Ali pa jih vsebina nasmeji in zabava. Zadržite se skušnjavi, da bi povsod skušali vpletati oglasne vsebine.

Ne samo tema, pomembna sta tudi jezik in oblika. Če so vaše ciljne skupine strokovnjaki, lahko uporabljate strokovni žargon, sicer pa vsebine poenostavite tako, da jih bodo razumeli in jih bodo z veseljem prebrali. Nihče ne uživa v branju težko razumljivih vsebin. Uporabite format, ki je ciljnim skupinam najbližji, pri pripravi pa upoštevajte tudi posebnosti izbranega kanala: na spletu upoštevajte pravila pisanja za splet, za Twitter pišite za Twitter prilagojene objave, drugačne za Facebook, Instagram … 

Pišite za svoje bralce in ne za iskalnike. SEO je pomemben, vendar so vaši obstoječi uporabniki še pomembnejši, prav tako tudi iskalniki dajejo vse večjo težo kakovostnim vsebinam.

V pripravo vsebin vključite strokovnjake

2016-11-15-kakovostne_vsebine_sabrina_1

Besedila naj pišejo pisci; slike, grafike, oglasne pasice, e-knjige ipd. oblikujejo oblikovalci; fotografije snemajo fotografi; video strokovnjaki za video; zahtevnejše postavitve vsebine načrtujejo strokovnjaki za uporabniško izkušnjo … Vsak vsebinski format za čim boljši končni izdelek potrebuje različne profile.

Poleg tega je v pripravo strokovnih vsebin treba vključiti tudi področne strokovnjake. Ti lahko sodelujejo s profesionalnimi avtorji ali pa vsebine pripravijo sami. Predvsem članke in zapise lahko pišejo področni strokovnjaki, če so dovolj spretni z besedami, je pa dobro, da njihovo besedilo na koncu pregleda še urednik.

Če v svoji interni ekipi nimate katere od potrebnih veščin, najemite zunanje strokovnjake. Če se boste odločili za to, naj bo vaš prvi kriterij njihova kakovost in ne cena. Res boste morda za končni izdelek plačali precej manj, vendar pa bo škoda zaradi slabih vsebin večja in na koncu bo vaš vložek predstavljal izgubljeni denar in čas.

Raziščite temo

Predem začnete pisati, načrtovati infografike, video ali pripravljati druge tipe vsebin, raziščite temo. Če sami nimate potrebnega področnega znanja, poiščite sogovornike ali raziščite zunanje vire. Pri tem se ne zanašajte na en sam vir, poiščite različne poglede, preverite podatke. Vse trditve iz zunanjih virov podkrepite s povezavami na originalno vsebino.

Ni treba posebej poudariti, da se zanašajte le na kredibilne vire, saj bodo le taki gradili zaupanje z bralci. Žal je na spletu tudi veliko zavajajočih, napačnih informacij in če se boste zanašali nanje, bo to vplivalo tudi na kakovost vaše vsebine in posledično vašo kredibilnost. Le točne informacije bodo gradile zaupanje uporabnikov.

Vsebine pred objavo uredite in preverite

Kjerkoli uporabljate pisno ali govorno besedilo – pa naj bodo to daljša besedila v zapisih ali krajša v oglasih, ga pred objavo lektorirajte. Dober jezik pomeni tudi spoštovanje potrošnikov in mnogi so kritični do jezikovnih napak. Drobne, občasne napake vam bodo sicer odpustili, ponavljajoče in velike napake, ki odražajo neznanje jezika, pa lahko škodijo vaši kredibilnosti.

Oseba, ki bo pregledala besedilo, naj bo nekdo, ki dobro pozna jezik. Dobro je tudi, da pisec in pregledovalec nista ista oseba, saj napake za sabo težko opazimo. Če boste kdaj prepuščeni sami sebi, pa obstaja nekaj trikov, kako sami za sabo preverite besedilo.

Pomembno je tudi, da poenotite jezik in ga prilagodite osebnosti blagovne znamke, predvsem če vsebino pripravljajo različni avtorji. To je najlažje tako, da ima nad vsemi vsebinami nadzor ena oseba v vlogi urednika. Urednik naj pred objavo vsebine tudi ustrezno oblikuje – besedila opremi z naslovi, mednaslovi, poudarki, slikami; video posnetke z enotno podobo blagovne znamke. Dobro oblikovana vsebina je preprosta za branje, omogoča, da se jo hitro preleti in s tem dobi osnovno sliko o celotni temi, je tudi vizualno privlačna. Ne samo slike, ki jih uporabite, dojemanje kakovosti vsebine lahko uniči tudi nerodno izbran font ali »grdo« oblikovano besedilo, pri katerem ni sodeloval oblikovalec.

Tudi po objavi spremljajte in merite učinkovitost

Ko je vaša vsebina objavljena, spremljajte odzive, komentarje uporabnikov nanjo. Zahvalite se za komentarje, nanje odgovorite in jih upoštevajte pri nadaljnji pripravi vsebin. Če vas uporabniki v komentarjih opozorijo na napake, jih popravite.

Redno merite učinkovitost in rezultate upoštevajte pri pripravi prihodnjih vsebin. Vse to vam bo pomagalo, da bodo vaše vsebine v prihodnje še bolj kakovostne in uporabnikom koristne.

Smo spregledali še kak pomemben vidik priprave kakovostnih vsebin, bi kaj dodali?