Kje je vaših 110 %?

 

2016-03-04_110.png

Pred nekaj leti sem se udeležila dogodka CEED Slovenia, na katerem je bil eden izmed gostujočih govorcev tudi podjetnik in investitor Jeff Hoffman. Med drugim je povedal anekdoto o športniku, ki vsak večer pred spanjem naredi 201 skleco. Nikoli se ne ustavi pri 200. Zgodi se, da se mu jih res ne ljubi narediti 200 in še tisto 1 za povrh, a vedno jih. Ko ga je Jeff vprašal, zakaj ravno 201, je odgovoril, da zato, ker se želi vedno zavedati, da v vse da 110 %.

In ko se je noč pred dogodkom Jeff pripravljal na govor in sestavljal prezentacijo, je bil sredi noči že popolnoma na koncu moči. Zelo ga je mikalo, da bi na tisti točki shranil delo, ugasnil računalnik in šel spat. A ni bil še popolnoma zadovoljen s prezentacijo. Nekaj ga je še motilo. Ni še naredil tiste 1 dodatne sklece. Zbral je zadnje atome moči in izpilil prezentacijo do stopnje, ko se mu je zdelo, da je to najbolje, kar lahko naredi.

In natanko to je tisto, kar dela vsebine dobre in stranke zavzete. Tisto več, kar daste v vsebine, ko mislite, da so že »čisto OK« in obenem čutite, da še niste vsega naredili tako, kot zmorete. Seveda je pomembnih vseh pet točk, o katerih sem pisala v prejšnjem zapisu, a tisto so obrtniška dela. Pomembneje je, da ne ustvarjate vsebin samo zato, ker vam vsi govorimo, da jih morate. Ustvarjajte in objavljajte jih zato, ker bi radi pomagali. Ker imate nekaj povedati in pokazati. Ker imate produkt ali storitev ali znanje, ki bo bralcem rešilo probleme, s katerimi se spopadajo. Izogibajte se provizorični vsebini, ki je sama sebi namen. Ta nikomur ne pomaga, kvečjemu škodi. 

Delajte najbolje, kar lahko, da pomagate ljudem reševati njihove probleme. S takšnimi vsebinami in s takim odnosom boste ustvarili zavzete stranke, stranke, ki bodo prijatelji, ki vas bodo cenili, ki bodo vaši ambasadorji. To nekaj več, kar daste v vsebine in v vse svoje delo, v vašo pomoč strankam, se bo vedno videlo. In tiste točke o dobri vsebini držijo, jasno, a šele ko vanjo daste 110 %, pa čeprav se vam kdaj ne da delati niti na 70 %. Šele s tako predanostjo ste lahko najboljši. Zavzeti avtorji ustvarjajo zavzeto vsebino. Zavzeta vsebina ustvarja zavzete stranke.

 

Kaj pomeni 110 % pri vsebini?

110 % pomeni, da se pred pisanjem vsakič vprašate, kaj želite, da bralec naredi na koncu. 110 % pomeni, da vsako vsebino brezkompromisno pregledate, ali bralca res pripelje do tega. 110 % pomeni, da pilite in pilite, dokler vsebina ne bo dosegla želenega učinka.

Vsebina je popolna, ko bralcu pomaga narediti nov korak do rešitve njegovega problema. Da mu vse informacije, ki jih potrebuje za naslednji korak, a tako, da jih bo prebral, pogledal, poslušal z veseljem. Zato pa morate seveda vedeti, kje na svoji poti reševanja problema se nahaja.

2016-03-04-110_2.png

Vzemite si pol ure. Premislite in ugotovite, kaj želite pri bralcih in strankah doseči s svojimi vsebinami. Kaj naj storijo po branju, gledanju, prebiranju vaše vsebine? Ko boste to vedeli, boste v ustvarjanje vsebine vedno znali in hoteli vložiti svojih 110 %. In šele takrat vam bo zares prav prišel Vodič po učinkovitem vsebinskem marketingu.