Predvajanje v živo: Periscope!

 

Kaj imajo skupnega YouTube Live, Facebook Live, Meerkat in Periscope? So aplikacije oziroma funkcionalnosti za predvajanje pretočnih (streaming) videov v živo. To je v zadnjem letu doživelo ogromen razmah. Skorajda težko verjamemo, da se je aplikacija Meerkat predstavila šele pred letom dni na konferenci SXSW, le nekaj tednov kasneje pa ji je sledila še aplikacija Periscope. Ta je v lasti Twitterja in je zaradi bistveno večje uporabniške baze v nadaljnjih mesecih po številu uporabnikov močno prehitela Meerkat, ki je pred kratkim objavil, da se bodo preusmerili v družbeno omrežje.

Nekaj mesecev kasneje se jima je pridružil še Facebook Live, do katerega so imele dostop najprej javne osebe, ki uporabljajo Facebook Mentions, postopoma pa jo dobivajo tudi verificirane Facebook strani. Facebook ima seveda ravno tako prednost hitre distribucije vsebin zaradi velike baze uporabnikov.

Predvajanje v zivo Periscope

V tem zapisu se bom osredotočila na Periscope, ki ga (predvsem tuja) podjetja vse več uporabljajo pri komuniciranju na družbenih omrežjih.

Kako začeti?

Najprej potrebujete aplikacijo, ki si jo naložite na telefon (iOS ali Android). Vaše objave so lahko javne ali zasebne med Periscope uporabniki. Če uporabljate Twitter, je smiselno imeti enako ime na obeh omrežjih. Če povežete oba računa, se bo ob predvajanju javnega videa na Periscopu avtomatično objavil tudi tvit s povezavo, kjer si video lahko ogledate tudi brez naložene aplikacije Periscope.

Pred pričetkom snemanja morate video poimenovati, saj ga naknadno ne boste mogli. Bodite čimbolj opisni, uporabite #ključnebesede (#hashtage), saj se bo naslov videa izpisal tako na Periscopu kot tudi na Twitterju. Nastavite lahko tudi, ali želite, da je lokacija vidna ter kdo lahko videe komentira: samo sledilci na Periscopu ali vsi.  

Več o pomembnosti video vsebin si lahko preberete v našem brezplačnem Vodiču po učinkovitem vsebinskem marketingu.

Namesto aplavza: srčki

Poleg komentiranja imajo uporabniki še eno možnost izražanja zadovoljstva z vsebino videa - s pritiskom na zaslon se prikažejo srčki; večkrat ko pritisnemo nanj, več se jih pojavi. Če bi na koncertu ob koncu posamezne pesmi zaploskali, zdaj uporabniki tapkamo po zaslonu in s tem pošiljamo reko srčkov.

Predvajanje v zivo Periscope(Vir

5 nasvetov, kako uporabiti Periscope za največji učinek

1) Bodite blizu in sledite dogajanju

Januarsko mesečno srečanje Društva za marketing Slovenije sem testno “periscopala” in se s tem namenom usedla v prvo vrsto. Tako sem poskrbela, da je bil zvok dovolj dober, predavatelji pa dovolj blizu. Tudi sama sem naredila pogosto začetniško napako, in sicer sem po nekaj časa malce pozabila na snemanje in nisem sledila predavateljem, ki so se sprehajali po odru.

2) Prosite sledilce, da delijo video

Sicer točnega podatka nimamo, a uporabnikov Periscopa v Sloveniji še ni veliko, kar pomeni, da tudi ogledov ne more biti veliko. To lahko popravimo tako, da prosimo tiste, ki si video ogledajo - v živo ali njegov posnetek – da ga tudi delijo. Na iOS se pojavi “share”, če potegnemo s prstom navzgor (swipe up), potem pa lahko posnetek delimo na Facebooku, Twitterju ali kopiramo povezavo in jo denimo pošljemo prek e-pošte.

3) Napovejte video v živo

Informacijo, da boste dogodek snemali in predvajali v živo, lahko pošljete prejemnikom vašega e-novičnika ter najavite datum in uro predvajanja na Facebook strani, Twitterju in drugih družbenih omrežjih, ki jih uporabljate. Ko pričnete s predvajanjem, lahko objave ponovite in dodate še povezavo, s katero lahko uporabniki gledajo video tudi, če nimajo aplikacije Periscope. Pri tem vam mora nekdo pomagati, saj vi držite telefon in snemate. :)

Povezavo dobite bodisi tako, da jo kopirate iz tvita, če ste ga objavili ob pričetku predvajanja, bodisi vaš pomočnik to naredi tako, da na svojem telefonu ob ogledu videa, ki ga predvajate, klikne na Share in kopira povezavo, potem pa jo deli na vaših preostalih družbenih omrežjih, pošlje kot opomnik prek e-pošte in podobno.

4) Ujemite videe s Katchem

Po 24 urah se video na Periscopu izbriše. V nastavitvah lahko uredite, da se shrani na vaš telefon, a če želite, da ostane video javno dostopen dlje časa, predlagam aplikacijo Katch, s katero povežete vaš račun na Periscopu, deluje pa tudi na Twitterju.

Predvajanje v zivo Periscope Katch

To ima več prednosti, saj lahko:

  • nastavite avtomatsko shranjevanje videov, ki jih lahko tako predvajate tudi kasneje,
  • nastavite avtomatsko objavo na vaš profil ali stran na Facebooku,
  • vsak video, ki ga objavite na Katchu, lahko vključite (embed) tudi v svoje spletno mesto ali objavo na blogu,
  • video pa lahko delite tako, da označite točno minutažo, od kod naprej naj se predvaja uporabniku.

5) Ne pozabite na zanimivo vsebino

Ne predvajajte videov samo zato, ker lahko. Razmislite, kaj zanimivega lahko sporočite, osredotočite se na eno temo in naredite raje več krajših videov.

Pri mesečnem srečanju DMS, ki sem ga že omenila, sem tako posnela 5 različnih videov in v Periscopu vsakokrat zamenjala naslov, da je bilo razvidno, kdo je predavatelj, uporabila pa sem enake #ključnebesede.

 

Jasna Suhadolc

Jasna je direktorica agencije Actuado in izkušena strokovnjakinja s področja digitalnega komuniciranja z več kot 20-letnimi izkušnjami. Sodeluje z domačimi in tujimi naročniki pri strategijah inbound marketinga in prodaje ter svetuje, izobražuje in predava. Obožuje marketing in nove tehnologije, predvsem pa je velika ljubiteljica predlog in seznamov za preverjanje. V zadnjem času se veliko posveča vrednosti, ki jih imajo za naročnike chatboti, webinarji in umetna inteligenca (AI). Jasna je avtorica knjige Nove priložnosti e-komuniciranja in pogosta predavateljica na različnih strokovnih konferencah. Je tudi pogosta žirantka pri podelitvi nagrad Effie in IABC Gold Quill, trenutno pa je tudi članica upravnega odbora IABC EMENA.