Kakšna je razlika med vhodnim in vsebinskim marketingom?

 

2015-09-22_Razlika_med_vsebinskim_in_vhodnim_mktg.jpg

Oba sta razmeroma sveža trenda na področju oglaševanja in sta pravzaprav neločljivo povezana.

Vsebinski marketing (content marketing) skozi kakovostne in relevantne vsebine z namenom prodaje nagovarja javnosti. Te vsebine so lahko v video ali zvočni obliki, blog zapisi, revije, e-knjige, infografike, študije primerov, napotki za uporabo, članki, fotografije in podobno. Primer zelo vsebinskega marketinga je Michelinov vodič po dobrih gostilnah, ki sicer ni neposredno vezan na izdelke, ki jih trži podjetje Michelin, a vseeno skozi življenjski slog nagovarja njihove uporabnike.

Vhodni marketing (inbound marketing) smo predstavili že v enem prejšnjih zapisov, tako kot pri vsebinskem marketingu je podarek na vsebinah, ki pa jih vhodni marketing razvrsti glede na različne stopnje prodajnega procesa in na vsaki od njih posreduje preko najbolj primernih komunikacijskih kanalov. Vsebinski marketing je po našem mnenju torej nepogrešljiv sestavni del vhodnega marketinga.

 

Nina Kožar, svetovalka za digitalno komuniciranje

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.