Najprimernejši čas za objave na družbenih medijih

 

2015-09-30_Najprimernejsi_cas_za_objave.jpg

Eno najpogostejših vprašanj, na katera odgovarjamo v pogovorih z naročniki in znanci, je kdaj je najboljši čas za objave na družbenih medijih in pošiljanje e-obvestil. Zvečer? Zjutraj? V času kosila? Kdaj imajo ljude največ časa za branje objav in klikanje nanje.

Univerzalnega odgovora na to ni, prav tako, kot ni univerzalnih taktik za uspešno nastopanje na spletu. Glede na to, da za vsako znamko ali podjetje posebej pripravljamo komunikacijski načrt, ker ima vsako svoje javnosti, ki jih želi nagovoriti, sporočila, ki jih hoče posredovati in cilje, ki jih hoče doseči, ima vsako tudi svoje najprimernejše termine za komuniciranje.

  • Želite ljudem sporočiti tedenski meni kosil, ki jih pripravljate v svoji restavraciji? Naj jih v ponedeljek zjutraj čaka v e-nabiralniku.
  • V soboto organizirate prireditev za otroke in starše? Pri nas doma ob četrtkih popoldan začnemo iskati ideje za preživljanje konca tedna.
  • Imate na zalogi veliko pošiljko čajev za lažje spanje? Okoli 18.30 (pred TV poročili) spomnite nanje in pripnite še zgodbico za lahko noč.
  • Ali pa bodite pozorni na rok trajanja izdelka, ki so ga uporabniki naročili v spletni trgovini in jih nekaj časa pred rokom spomnite, da bi bilo dobro počasi obnoviti zaloge.

Najprimernejši čas za objave na družbenih medijih2V pomoč in orientacijo vam je lahko tudi Facebookova statistika Insights, ki vam bo v sklopu Posts prikazala podatek, ob katerem času so vaši fani najpogosteje na Facebooku. Pri pošiljanju e-obvestil pa eksperimentirajte s termini, spremljajte odzivnost in jo sproti prilagajajte za doseganje optimalnih rezultatov.

Najlažje pa vam bo, če boste v fazi pripravljanja strategije komuniciranja veliko pozornosti namenili oblikovanju person, ki predstavljajo vaše ciljne javnosti. Opravite veliko pogovorov in ne pozabite ljudi vprašati, kdaj imajo največ časa za prebiranje spletnih vsebin. Razvrstite jih v skupine in prilagajajte komunikacijo vsaki posebej. To sicer pomeni, da boste na začetku vložili malce več časa in dela, a se vam bo na dolgi rok gotovo obrestovalo.

  Prenesite svoj izvod Vodiča po učinkovitem vsebinskem marketingu

Nina Kožar

Nina že več kot 25 let deluje na področju marketinga in odnosov z javnostmi. Kariero je začela v glasbeni in filmski industriji, svoje poslanstvo pa končno našla v digitalnem komuniciranju. Kot informacijska arhitektka, tekstopiska in projektna vodja je sodelovala pri produkciji spletnih mest in oglasnih kampanj, med katerimi so tudi nagrajeni projekti (Golden Quill, SOF). Nina se je posvečala se načrtovanju komunikacijskih strategij in pisanju vsebine za Actuadove največje naročnike. Uživa ob dobrih knjigah, ima pa tudi največjo zbirko podkastov, ki je nikoli nima časa poslušati.