Uporaba videa na LinkedInu za večjo vključenost uporabnikov

 

This post is also available in English

Uporaba video vsebin je v zadnjih letih hitro naraščala, rasla pa bo tudi v prihodnje. V povprečju si ljudje na spletu ogledajo 16 ur videoposnetkov na teden – gre za 52-odstotno povečanje v zadnjih dveh letih, v času pandemije koronavirusa pa potrošniki videu posvečajo še več pozornosti.

Ta trend predstavlja dragoceno priložnost za podjetja. Video vsebine na vseh družbenih omrežjih dosegajo najvišje stopnje vključenosti (ang. engagement rate). Potrošniki se z novimi izdelki ali storitvami najraje seznanijo v kratkem videu, dvakrat bolj verjetno kot katerokoli drugo vrsto vsebine pa bodo videoposnetek delili tudi s prijatelji.

Video ima v inbound marketingu pomembno vlogo, uspešno ga lahko uporabimo v vseh fazah nakupne poti:

  • ko želimo povečati obisk spletnega mesta in ustvariti nove leade (‘privabi’),
  • ko se želimo potencialnim kupcem predstaviti na bolj osebni ravni in z njimi zgraditi odnose (‘angažiraj’),
  • ko želimo obstoječim strankam ponuditi dodatne prednosti in povečati zvestobo blagovni znamki (‘navduši’).

Toda video ni močno orodje le v marketingu, vse bolj se uveljavlja tudi v prodaji. S pomočjo personaliziranega videa v prodaji s (potencialnimi) strankami komuniciramo na veliko bolj oseben način (z obrazom in glasom), s tem pa tudi povečamo možnost, da bodo z nami navezale stik.

Kot certificirani Vidyard partner smo pri Actuadu pripravili izobraževalne programe o video prodaji, ki bodo vašim prodajalcem pomagale pri uporabi videa v različnih scenarijih. Vidyard je sicer ena najboljših spletnih platform za poslovno uporabo videa.

LinkedIn je najučinkovitejši kanal za B2B video vsebine

LinkedIn ostaja najbolj priljubljeno družbeno omrežje za profesionalne uporabnike in profesionalne vsebine. Objavljanje videoposnetkov na LinkedInu je eden najbolj učinkovitih načinov, s katerimi lahko B2B podjetja nagovorijo svoje ciljne skupine.

Verjetnost, da bo video sprožil pogovor med uporabniki, je kar 5-krat višja v primerjavi z drugimi vrstami vsebine.

 

YouTube sicer ostaja najbolj priljubljeno družbeno omrežje za video marketing (sledi mu Facebook, nato LinkedIn), vendar LinkedIn velja za najuspešnejše, saj kar 87 % video marketingašev poroča o pozitivnih rezultatih.

Na LinkedInu lahko videoposnetke dodajamo neposredno na stran podjetja ali pa ustvarjamo video oglase, ki se prikažejo kot samostojne objave na LinkedInovem newsfeedu. Video oglase lahko opremimo s CTA gumbi, ki gledalce vodijo k naslednjemu koraku in tako povečajo možnost konverzije.

Videoposnetke lahko prilagajamo glede na to, kdo jih gleda

LinkedIn ponuja več različnih podatkov, s katerimi lahko merimo učinkovitost naših video oglasov:

  • kolikokrat se je videoposnetek predvajal,
  • število ogledov videa,
  • povprečen čas ogleda videa,
  • stopnja med prikaz in ogledi,
  • število predvajanj v celozaslonskem načinu.

Med drugimi metrikami za spremljanje oglasov so tudi razmerje med prikazi in kliki, stopnja vključenosti, število in stopnja konverzij ter število pridobljenih leadov.

LinkedIn pa ima še eno odlično funkcionalnost: demografsko poročanje, ki nudi vpogled v demografske podatke uporabnikov, ki so si ogledali naše videoposnetke (vidimo, iz katere države ali podjetja so, njihovo lokacijo ter kakšen je njihov naziv in vloga v podjetju). To pomeni, da lahko vsebino še bolj prilagodimo in video oglase optimiziramo glede na to, kateri segmenti občinstva jih gledajo in se nanje odzivajo.

Kakšne video vsebine lahko objavljamo na LinkedInu

S sodobnimi spletnimi video platformami in aplikacijami je postalo ustvarjanje učinkovitih video vsebin cenejše in lažje kot kdaj koli prej. Potrebujemo le pametni telefon ali spletno kamero, preprost mikrofon, dober vir svetlobe in kanček ustvarjalnosti.

behind the scenes. Ko smo pri Actuadu začeli z videom, smo si priskrbeli dober vir svetlobe, ostalo pa improvizirali (kot lahko vidite na fotografiji zgoraj :)).

Na LinkedInu lahko objavljamo različne vrste video vsebin, med najpogostejšimi so razlagalni videi (ang. explainer videos) in video prezentacije, ki jih ustvarimo preprosto s snemanjem zaslona. Med bolj priljubljenimi pa so tudi priporočila zadovoljnih kupcev, DIY animacije, videoposnetki, zgodbe o podjetju ali znamki, intervjuji s strokovnjaki iz panoge in tako dalje.

Ko se odločamo, kakšne vrste video bomo objavili na LinkedInu, moramo najprej določiti cilj, ki ga želimo doseči. Če želimo povečati zavedanje ali razmislek o nas in naših izdelkih, so primerni videi, ki uporabnike izobražujejo, nas pa predstavijo kot vodilnega strokovnjaka v panogi ter zaupanja vrednega partnerja (na primer zgodbe o podjetju ali tržni znamki, zgodbe o uspehu obstoječih kupcev in podobno).

Če želimo ustvariti povpraševanje, smo lahko že bolj konkretni in objavimo demo predstavitev izdelka, razlagalni ali predstavitveni video, predogled webinarja, povabilo na webinar, posnetke z dogodkov v živo, študije primerov itd.

Takole je naša sodelavka Katarina povabila svoje LinkedIn občinstvo na enega naših webinarjev.

Nekaj nasvetov za uspešno uporabo videa na LinkedInu 

  • Medtem ko lahko z daljšimi videoposnetki povemo več o znamki ali izdelku, pa so krajši videoposnetki bolj učinkoviti (priporočljiva dolžina je manj kot 30 sekund).
  • Pozornost gledalcev upade po prvih 10 sekundah, zato je treba bistvo sporočila posredovati čim prej.
  • Z vključevanjem grafičnih elementov, besedila in ljudi v videoposnetke pritegnemo in obdržimo pozornost gledalcev.
  • Nekateri uporabniki si bodo video ogledali v načinu brez zvoka, zato je smiselno video opremiti s podnapisi.
  • Videoposnetki morajo odražati grafično podobo podjetja, da si nas gledalci lažje zapomnijo in nas povežejo z vsebino, ki so jo videli.
  • Upoštevati moramo LinkedInove video dimenzije in tehnične specifikacije.
  • Še več nasvetov in primerov dobrih praks boste našli v LinkedInovem vodiču po video oglaševanju.

Uporaba personaliziranega videa v marketingu in prodaji

Če bi radi izvedeli več o uporabi personaliziranega videa na LinkedInu (in drugje) in se naučili, kako uporabljati video za iskanje novih kupcev, vključiti video v e-pošto in avtomatizirati pogovore z workflowi in sekvencami, vas vabimo, da si pogledate posnetek našega webinarja Using Video in a Contactless World z Yanivom Sieglom z Vidyarda. (Webinar je potekal v angleščini.)

Actuado_Webinar_actuadoVidyard_1200x628_FB Post_OK-RECORDING

Actuado_Webinar_1200x628_FB Post_OK-1

 

Iza Križaj

Iza je zaključila študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede, magistrirala na eni izmed najboljših univerz za študij medijskih komunikacij, Univerzi v Amsterdamu, poučevala angleščino, prevajala, lektorirala in urejala različna besedila, zdaj pa se ukvarja predvsem z ustvarjanjem vsebin. Pri inbound marketingu najbolj ceni nevsiljiv pristop do potrošnikovih potreb in želja. Je nočna ptica, ki verjame, da se njeno najboljše delo zgodi po polnoči.